Boek
Nederlands

De liefde van een goede vrouw : verhalen

Alice Munro (auteur), Pleuke Boyce (vertaler)
+1
De liefde van een goede vrouw : verhalen
×
De liefde van een goede vrouw : verhalen De liefde van een goede vrouw : verhalen

De liefde van een goede vrouw : verhalen

In de reeks:
Genre:
Verhalen over vrouwen die door ingrijpende gebeurtenissen het bijzondere ontdekken dat onder de oppervlakte van het schijnbaar gewone dagelijks leven ligt.
Bevat
De liefde van een goede vrouw
Cortes eiland
Slechts de maaier
De kinderen blijven
Stinkend rijk
Voor de ommezwaai
Onderwerp
Vrouwen
Titel
De liefde van een goede vrouw : verhalen
Auteur
Alice Munro
Vertaler
Pleuke Boyce
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The love of a good woman
Editie
2
Uitgever
Breda: World Editions, 2013 | Andere uitgaven
347 p. ; 15 cm
Aantekening
Uitgegeven in samenwerking met De Geus Zakformaat
ISBN
9789462370111 (hardback)

Besprekingen

Alice Munro is een van de weinige auteurs die het vertellen van kortverhalen tot een kunst op zich heeft verheven. De liefde van een goede vrouw, haar negende boek ondertussen, werd dan ook terecht bekroond met de Canadese Giller Prize en de Amerikaanse National Book Critics Circle Award. Hoewel ze reeds bijna zeventig is, produceert Munro nog steeds proza van topkwaliteit.

De liefde van een goede vrouw is een verzameling van acht kortverhalen, die genoemd werd naar het eerste in de rij, en deze vlag dekt inderdaad de hele lading. Op de eerste bladzijden van het titelverhaal ontdekken drie jongens in de rivier de lichtblauwe Austin met het lijk van meneer Willens, de opticien, erin. Na een typering van de niet zo idyllische thuisomgeving van Cece, Jimmy en Bud wordt de camera gericht op het huis van de family Quinn, waar een doodzieke vrouw thuis verpleegd wordt door Enid. Haar beide kinderen heeft de zieke het liefst uit de weg, en met haar man botert het blijkba…Lees verder
De negende bundel van een in Canada en Amerika geliefd en vaak bekroond schrijfster – ze wordt daar wel met Tsjechov vergeleken. Ze werd geboren in 1931 en een centraal thema in haar werk is de veranderende moraal, waarbij de jongste generatie niet altijd de meest vooruitstrevende is. Hoofdpersonen in deze acht verhalen-met-open-einde zijn vrouwen van uiteenlopende leeftijden, die hun relaties met ouders, vriendinnen, kinderen, baby’s of echtgenoten verkennen. Via een dramatische gebeurtenis als overspel of de ontdekking van een misdrijf komen ze tot dieper inzicht in zichzelf en anderen. De verhalen beslaan vaak tientallen jaren. De lezer moet met al die terugblikken soms wel erg goed opletten op ‘hints’ en er wordt ook veel gerefereerd aan andere boeken, kunst enz. De vertaling is over het algemeen adequaat en deze bundel, de eerste vertaalde sinds 1991, zal ook hier een ruim vrouwenpubliek aanspreken. De schrijfster kreeg onlangs de Nobelprijs voor literatuur 2013. Gebonden uitgave…Lees verder

Wegloopster uit willekeur én noodzaak

De lockdown biedt een goede gelegenheid voor het (her)lezen van klassieke huwelijksromans. Deze keer een kort verhaal van Alice Munro uit 1998.

Alice Munro schreef verhalen die vrijwel allemaal als klassieke huwelijksromans beschouwd kunnen worden, al heeft zij er maar een pagina of dertig/veertig voor nodig om ze te vertellen.

Bijna achteloos beschrijft de Canadese Nobelprijswinnares de meest beslissende momenten in een vrouwenleven. Zoals in het prachtige verhaal 'De kinderen blijven' uit de bundel: De liefde van een goede vrouw.

Waarom zien we de plotselinge ommezwaai van de jonge moeder Pauline niet aankomen, maar komt het tegelijkertijd toch ook niet als een verrassing als ze opeens haar gezin achterlaat voor een motelavontuurtje?

In vierendertig pagina's beschrijft Munro de point-of-no-return in het leven van Pauline. Dertig jaar na dato schetst ze hoe de jonge vader en moeder - Brian en Pauline - met hun twee dochtertjes van vijf en één jaar, en de ouders van de man vakantie vieren aan de kust van Vancouvereiland. Er is een té bezorgde schoonmoeder die tot vervelens toe blij…Lees verder

Over Alice Munro

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Andreas Vartdal - Andreasv op de Noors - Nynorsktalige Wikipedia

Alice Ann Munro (geboren Laidlaw, Wingham (Ontario), 10 juli 1931) is een Canadees schrijfster van korte verhalen.

In mei 2009 werd de Man Booker International Prize aan haar toegekend voor haar gehele oeuvre. In 2013 werd haar als "Meester van het hedendaagse korte verhaal" de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend.

Werken (selectie)

Opgenomen zijn de in het Nederlands vertaalde boeken, in volgorde van hun eerste verschijning in het Nederlands. Tussen haakjes de Engelse titel en het jaar van verschijning van het origineel.

  • 1988: De manen van Jupiter (The Moons of Jupiter, 1982)
  • 2000: De liefde van een goede vrouw (The Love of a Good Woman, 1998)
  • 2005: Stilte (Runaway, 2004)
  • 2008: Het uitzicht vanaf Castle Rock (The View from Castle Rock, 2006)
  • 2008: Weg van haar (Away from Her, …Lees verder op Wikipedia