Boek Nederlands

De grote hond

Andrea Hensgen (auteur), Béatrice Rodriguez (illustrator)

De grote hond

Andrea Hensgen (auteur), Béatrice Rodriguez (illustrator)
  • Vanaf 3-5 jaar
Onderweg naar school schrikt een jongetje steeds van allerlei enge dingen en geluiden, zoals grommende honden. Een vriendelijke grote hond helpt hem over zijn angst heen en wordt zijn vriend. Oblong tekstloos prentenboek met subtiele, vrolijk gekleurde illusraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
De grote hond
Auteur
Andrea Hensgen
Illustrator
Béatrice Rodriguez
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der grosse Hund
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2015
[24] p. : ill.
Aantekening
Een IBBY silent book
ISBN
9789058389824 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Na 'Geluk zit in een klein hondje'* nu een tekstloos prentenboek van Hensgen en Rodriguez over een grote hond die geluk brengt. In afwisselend paginagrote en kleinere prenten wordt het verhaal verteld over een bang jongetje dat door een grote hond over zijn angst heen wordt geholpen. De weg naar school die aanvankelijk vol gevaren lijkt, verandert door zijn beschermer in een plezierig tochtje. Een spread met vrolijke kleine tekeningetjes toont hoe ze in de herfst en winter plezier maken. Maar in de lente verdwijnt de hond. Grappig is om te zien hoe de jongen naar hem op zoek gaat, zonder zich daarbij bewust te zijn van de 'dreigingen' in zijn omgeving. Voor het verzorgingstehuis van het oude baasje van de hond, vindt het jongetje hem terug. De jongen herenigt hen met elkaar, maar hoeft zijn maatje gelukkig niet voorgoed te missen. Op de laatste prent is te zien hoe de man hen beide uitzwaait. Oblong prentenboek met humoristische, fijnzinnige kleurenillustraties dat uitnodigt om samen …Lees verder

De grote hond

Een klein jongetje moet elke dag alleen op weg naar school veel angsten overwinnen: voor de donkere tunnel, de agressieve hond, een dronken landloper. Het lijkt alsof dit wordt opgemerkt door de hond van de man die vlak naast de schoolpoort woont. In ieder geval staat deze hond het jongetje op een dag op te wachten aan school en begeleidt hij hem vanaf dan elke dag op zijn route. De twee worden de beste vrienden. Wanneer de hond op een dag niet komt opdagen, blijkt niet alleen dat het jongetje al zijn angsten overwonnen heeft, maar dat hij ook dapper genoeg geworden is om zijn vriend te gaan zoeken en hem op zijn beurt te helpen.

Hoewel het boek volledig zonder woorden is, kost het geen enkele moeite om het verhaal te volgen. De illustraties zijn namelijk zeer expliciet in gelaatsuitdrukkingen en bewegingen en dragen door de opeenvolging van situaties het hele gebeuren.