Boek
Nederlands

Ik hield van jou

Ook verschenen als Ik hield van hem, ik hield van haar

Anna Gavalda (auteur), Theo Buckinx (vertaler)
+1
Ik hield van jou
×
Ik hield van jou Ik hield van jou

Ik hield van jou

Ook verschenen als Ik hield van hem, ik hield van haar

In de reeks:
Nadat haar man haar heeft verlaten, verblijft een jonge moeder met haar twee kinderen bij haar schoonvader, die haar onthullingen doet over zijn leven en over de enige vrouw die hij ooit liefhad.
Onderwerp
Verloren geliefde
Titel
Ik hield van jou
Ook verschenen als
Ik hield van hem, ik hield van haar
Auteur
Anna Gavalda
Vertaler
Theo Buckinx
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Je l'aimais
Uitgever
Breda: World Editions, 2014
220 p. ; 15 cm
Aantekening
Zakformaat
ISBN
9789462370579 (hardback)

Besprekingen

Als Adrien Dippel zijn vrouw, Chloé, verlaat voor een ander, valt ze in een diep gat. Haar schoonouders, de stugge, teruggetrokken Pierre en zijn burgerlijke vrouw, Suzanne, trachten haar en haar twee dochtertjes, Marion en Lucie, zo goed en zo kwaad als ze kunnen op te vangen. Zonder veel succes echter, totdat Pierre, een gepensioneerd mijnbouwingenieur die zijn hele leven alleen maar hard heeft gewerkt, besluit haar tijdelijk uit Parijs weg te halen, om samen met de kinderen tot rust te komen in het huis van zijn ouders op de buiten. In dat huis heeft Chloé, tijdens de eerste huwelijksjaren, prettige vakanties beleefd, vooral met het werken in de tuin. De jonge vrouw begrijpt niet goed wat haar schoonvader bezielt -- ze heeft hem nooit erg sympathiek gevonden -- maar ze laat zich willoos leiden. Eens aangekomen ontpopt Pierre zich echter tot een begrijpende vader, die zijn spreekwoordelijke gestrengheid heeft afgeworpen en alles doet om de beide kinderen en hun moeder bezig te houde…Lees verder
Verlaten door haar man Adrien brengt Chloé met haar dochtertjes Marion en Lucie enige dagen door in het buitenhuis van schoonvader Pierre. De afstandelijke Pierre poogt Chloé weer in het gareel te krijgen en vertelt haar het verloop van de buitenechtelijke relatie met zijn grote liefde Mathilde. De twee verhaallijnen - Chloé rouwt en richt zich op haar dochtertjes, Pierre lamenteert over zijn eigen beperkingen - culmineren in de vragenderwijs gestelde conclusie: "Geloof je me als ik zeg dat het leven sterker is dan jij?" De in Frankrijk zeer succesvolle schrijfster (1970) kent Pierre duidelijk de hoofdrol toe en reduceert Chloé al meer en meer tot geboeide toehoorster. De gedebiteerde levenswijsheden ontstijgen die van het gemiddelde damesblad niet; het boek zal dan ook vooral een niet te veel eisend vrouwelijk lezerspubliek aanspreken. Gebonden uitgave op pocketformaat; kleine druk.

Over Anna Gavalda

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Anna Gavalda (Boulogne-Billancourt, 9 december 1970) is een Franse journaliste en schrijfster van novelles en romans voor volwassenen en jeugd.

Anna Gavalda groeide op in een buitenwijk van Parijs. In 1992 ontving ze de Prix du Livre Inter voor haar boek La plus belle lettre d'amour. Terwijl ze werkte als docente publiceerde ze haar eerste verzameling van novelles in 1999 onder de titel Je voudrais que quelqu'un m'attende quelque part, waarvoor ze in 2000 de Grand Prix RTL-Lire in ontvangst nam. Het boek werd een bestseller, het werd in 27 landen gepubliceerd en er zijn ten minste 1.885.000 exemplaren van verkocht. Het is in het Nederlands vertaald onder de titel Ik wilde dat er ergens iemand op mij wachtte.

Gavalda schreef nog meer bestsellers; Je l'aimais werd 1.259.000 maal verkocht en Ensemble, c'est tout ging 2.040.000 maal over de toonbank. Beide laatste boeken zijn verfilmd.

Naast het schrijven van boeken werkt…Lees verder op Wikipedia