Luisterboek
Nederlands
39 verhaaltjes over de buurkinderen Jip en Janneke
Titel
Jip en Janneke
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Fiep Westendorp
Verteller
Flip Van Duijn  (inlezer)
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2014
6 cd's
Speelduur
ca. 165 min.
ISBN
9789045116983

Andere formaten:

Besprekingen

3+ ? Uitgeverij Luistervink is een relatieve nieuwkomer in de wereld van het luisterboek, maar bouwt snel aan een indrukwekkend fonds. Ze richt zich duidelijk op het betere en klassieke jeugdboek: Wim Hofman, Joke van Leeuwen, Toon Tellegen, Jip en Janneke, Madelief, De griezelbus. De luisterboeken zijn verzorgde uitgaven, in jewelcases, tegen een zachte prijs en met telkens als extra een lied van VOF de Kunst aan het eind. Die bekende groep staat ook in voor een theatervoorstelling, waarin deze liedjes aan bod komen, maar ook schrijvers die verhalen voorlezen en met het publiek interageren (zie www.luistervink.nl voor meer informatie, fragmenten en speeldata). Wat ontbreekt aan de meeste uitgaven van Luistervink is een inhoudsopgave. Wanneer je kind een bepaald verhaal of fragment wil horen ? een heel courante vraag ?, zal je dus enig vervelend zoekwerk moeten verrichten.

In het najaarsaanbod zit opnieuw een aantal interessante titels. Met het thema van de Kinderboekenweek 20…Lees verder
Een selectie van 75 verhalen* over de kleuters Jip en Janneke die Annie M.G. Schmidt oorspronkelijk schreef tussen 1952 en 1957, maar die nog niet gedateerd aandoen, afgezien van enkele verouderde begrippen. De buurkinderen Jip en Janneke maken heel gewone, dagelijkse dingen mee: ze stampen in de regenplassen, gaan naar de dierentuin, spelen met hondje Takkie, poes Siepie of met Poppejans. Elk verhaaltje is een afgerond geheel en speelt zich af in de kleuterwereld; alles is heel herkenbaar. De voorleesstem van Flip van Duijn (de zoon van Annie) is prettig, hij weet met de juiste intonatie de verhaaltjes kleur te geven. Vanaf ca. 3 jaar.

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties