Boek
Nederlands
Wanneer een sheriff de moord op de dochter van een plaatselijke machthebber moet oplossen, lijkt dit eenvoudig omdat alles en iedereen in het modeldorpje met camera's wordt bespioneerd.
Titel
Verbeten
Auteur
Blake Crouch
Vertaler
Yolande Ligterink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Wayward
Editie
1
Uitgever
Uithoorn: Karakter, 2014
350 p.
ISBN
9789045205939 (paperback)

Besprekingen

Verbeten is het tweede deel in de ‘Wayward Pines’-trilogie van Blake Crouch. Na Verloren, het spannende eerste deel, lost Verbeten niet geheel de hooggespannen verwachtingen in. Het is duidelijk een overgangsboek naar het laatste deel, Verlaten.
Verbeten speelt zich af enkele weken na het einde van het vorige boek. Hoofdpersonage Ethan Burke, die in het vorige deel ternauwernood wist te ontsnappen aan de razende bevolking, is nu gepromoveerd tot sheriff van Wayward Pines. Burke is dus in sneltempo ingeburgerd in de gemeenschap. Hij is bovendien de enige in het dorp die weet waarvoor de onder stroom staande hekken dienen die het dorp afgrenzen van de buitenwereld. Wayward Pines is namelijk de creatie van David Pilcher, die het dorp jaren geleden uit de grond stampte toen hij merkte dat het menselijk ras begon te degenereren. Alle inwoners, inclusief Pilcher en zijn medewerkers (die uit het zicht van de inwoners in een berg wonen), zijn ingevroren…Lees verder
In dit zelfstandig te lezen vervolg op 'Verloren'* van de jonge Amerikaanse auteur van jeugdboeken, fantasy en thrillers is Ethan Burke aangesteld als sheriff in Wayward Pines, een kunstmatig modeldorpje in een afgesloten vallei. Hij moet de moord op de dochter van de plaatselijke machthebber oplossen. Aangezien iedereen met camera's bespioneerd wordt, lijkt de opdracht eenvoudig - maar er blijken ook partijen te zijn die uit dit 'paradijs' willen ontsnappen. Het boeiende geheel is een gladde mix van de genres thriller, horror en sciencefiction. Door goed gedoseerde terugblikken wordt de voorgeschiedenis duidelijk en de spanning wordt met wezens van buiten zo opgevoerd dat je het derde deel graag tegemoet ziet. De karaktertekeningen zijn sterk maar zwart/wit, de stijl soepel met veel dialoog. De tv-serie Wayward wordt door Fox dit jaar uitgebracht. Vrij kleine druk en ruime marges.