Queenie Jenkins, een 25-jarige Jamaicaans-Britse vrouw uit Londen, verliest de grip op haar leven. Ze krijgt een miskraam, haar vriend maakt het uit, ze verlaat hun gedeelde flat en als klap op de vuurpijl verliest ze haar baan bij de krant. Ze zoekt afleiding in datingapps en kortstondige affaires, maar het wil niet baten. En als ze in therapie wil gaan, krijgt ze te maken met vooroordelen van ha
Titel
Queenie
Auteur
Candice Carty-Williams 1989-
Vertaler
Dennis Keesmaat
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Queenie
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, © 2020
396 p.
ISBN
9789044647211 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Droge humor, bittere ernst

In een debuut vol rake observaties beschrijft Candice Carty-Williams het leven van een jonge zwarte vrouw in Londen. Humor, tragiek en zelfspot wisselen elkaar in hoog tempo af.

Queenie, de veelgeprezen en met de British Book Award bekroonde debuutroman van de Jamaicaans-Britse Candice Carty-Williams, begint op de afdeling gynaecologie van een Londens ziekenhuis. De hoofdpersoon uit de titel heeft problemen met haar spiraaltje, dat zich niet meer op de juiste plaats bevindt.

De eerste zin van de roman is een appje dat Queenie aan haar vriend stuurt: 'In de stijgbeugel. Wou dat je hier was...' Daarna constateert ze dat de vrouwelijke arts ''s werelds minst ergonomische dildo' bij haar naar binnen brengt en deze 'als een joystick' heen en weer beweegt.

Als de arts het spiraaltje niet kan vinden en er twee collega's bij roept, merkt Queenie op: 'Op de gang zag ik een schoonmaker kots opdweilen, haal hem er anders ook even bij om te kijken.' Wanneer ze na een onderbreking opnieuw moet plaatsnemen in de onderzoeksstoel, appt ze een vriendin: 'Ze willen me nog een keer onderzoeken! Ik heb dit apparaat straks vaker in mij gehad dan Tom de afgelopen …Lees verder