Boek
Nederlands

Paashaas, waar blijf je toch ?

Coby Hol (auteur)
+1
Paashaas, waar blijf je toch ?
×
Paashaas, waar blijf je toch ? Paashaas, waar blijf je toch ?

Paashaas, waar blijf je toch ?

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Alle dieren krijgen met Pasen altijd een mooi geschilderd ei. Het scheelde niet veel of dit jaar was Paashaas niet gekomen!
Onderwerp
Eieren, Hazen
Titel
Paashaas, waar blijf je toch ? / tekst en ill. Coby Hol
Auteur
Coby Hol
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Un cadeau pour Paques
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2003
[28] p. : ill.
ISBN
9789058381750 (hardback)

Besprekingen

De Nederlandse Coby Hol maakte al een achttal prentenboekjes, ze nam tekst en tekeningen voor haar rekening. Haar verhaaltjes zijn zo eenvoudig en helder als haar tekeningen, maar die vallen extra op door de bijzondere collagetechniek. Ze experimenteerde al met stof (o.m. jeansstof), wol, watten, papier en voegt daar in dit boek nog verbandgaas aan toe. In verschillende kleuren gespoten vormen strookjes en uitgeknipte figuurtjes hier het huis van Paashaas, met de meubels, de ramen, de gordijnen erin, maar ook de bomen en het hek eromheen, de duisternis, een bloempot, een cadeaupakje of de strik aan zijn eierenmandje. Door dat zachte materiaal wordt de wereld zo aaibaar als de personages in het verhaaltje: Paashaas en zijn beste vriend Haan. Er zijn geen gevaarlijke hoeken, harde planken, uitstekende spijkers of splinters in Paashaas' wereld, net zo min als Haan sporen heeft of Paashaas zelf grote nagels of knaagtanden. De figuurtjes zijn uit stof of papier gescheurd en hebben dus ook …Lees verder
Als de lente begint, is Paashaas blij dat hij eindelijk eieren kan versieren. Hij vindt ze zo mooi dat hij ze zelf wil houden. Hij vindt het uiteindelijk maar niks en brengt ze toch naar alle dieren. Van zijn vriend Haan krijgt hij zelf een ei. Een vrolijk paasverhaal in de tegenwoordige tijd met korte eenvoudige zinnen in een groot lettertype. Aangepast aan het jonge kind; de bijpassende illustraties zijn soms paginagroot en bestaan uit helder gekleurde sfeervolle collages uit zijden vloeipapier en gekleurd gaas. De illustratrice gebruikt ook vaak stofjes en garen. Ze hebben geen contouren, weinig details en variatie en zijn toch niet saai. Het verhaal heeft een zekere spanning, maar loopt goed af. Geschikt om voor te lezen vanaf ca. 3 jaar. Het boek heeft een harde matglanzende kaft voorzien van een zonnige gele plaat.

Over Coby Hol

Coby Hol (Leiden, 1943 – Gouda, 29 januari 2012) was een Nederlandse kinderboekenschrijfster en illustratrice.

Levensloop

Hol volgde de opleiding Vrij tekenen en schilderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en haalde vier onderwijsakten in creatieve vakken. Zij was 25 jaar vakleerkracht Handvaardigheid.

Vanaf 1989 schreef en illustreerde Hol prentenboeken. In haar debuut De Zonnehoeve spelen haar kinderen de hoofdrol. Haar werk richtte zich op peuters en jonge kleuters. Coby maakte vooral collages met stukjes gescheurd of geknipt papier, vaak handgeschept papier uit Japan. Haar bekendste titels zijn Een ster met een geheim, Een licht in de nacht, Pietje Pedro helpt Sint en Paashaas, waar blijf je toch?

Veel van haar prentenboeken zijn vertaald in het Frans, Duits, Engels, Portugees, Italiaans, Noors, Deens, Japans en Koreaans.

Hol was getro…Lees verder op Wikipedia