Boek
Nederlands

Toe maar, Ukkie

Coby Hol (auteur)
+1
Toe maar, Ukkie
×
Toe maar, Ukkie Toe maar, Ukkie

Toe maar, Ukkie

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De kleinste merel uit het nest is de laatste die uitvliegt, waarbij hij hulp krijgt van een slak. Vierkant prentenboek met gescheurde collages van mooi gekleurd papier. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
Toe maar, Ukkie
Auteur
Coby Hol
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Je veux voler
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2004
[28] p. : ill.
ISBN
90-5838-239-7

Besprekingen

Er zijn al tal van boeken geschreven over een jonge vogeltje dat niet durft te vliegen en zijn nest niet durft te verlaten. Het is immers een heel herkenbaar thema voor jonge kinderen, die telkens weer voor nieuwe uitdagingen geplaatst worden. Coby Hol illustreerde het verhaal met haar typische collages met gescheurd papier. Er komt geen potlood of penseelstreepje aan te pas, elk streepje, sprietje of oogje wordt met gescheurd papier weergegeven. Daarbij zorgen de structuren en texturen van verschillende papiersoorten voor extra details. De pluizige randen van het gescheurde papier zorgen hier voor een zacht effect bij het verenkleed van de jonge vogels. De kleuren in dit prentenboek zijn overwegend lentefris: lichtgroen en lichtblauw. Daarop komen de zwarte merels duidelijk naar voren. Soms werden de figuurtjes tegen een witte achtergrond gekleefd, soms suggereert een blauw of groen vierkantje als achtergrond lucht of gras. De angst en de eenzaamheid van Ukkie, die 's nachts nog alle…Lees verder
Papa merel bouwt een nest, waarin mama merel drie eieren uitbroedt. De mereltjes groeien als kool en weldra komt de dag om uit te vliegen. Ukkie, de jongste, is bang en zijn eerste poging mislukt. Sem de slak helpt hem ("... je mag nooit meteen de moed opgeven") en ze worden vriendjes. Sem mag zelfs mee de lucht in op de rug van Ukkie. De illustraties bestaan uit collages van mooi papier dat zorgvuldig is gescheurd zodat de rafelrandjes erg decoratief zijn, zonder slordig over te komen. Weinig details, waardoor een ruimtelijk effect ontstaat. De tekst in dit vierkante boek bestaat uit blokjes van twee tot zes regels. Meestal staat een tekstblokje op de linkerbladzijde bij een kleine illustratie tegen een witte achtergrond, terwijl op de rechterpagina een bladvullende illustratie staat. Op enkele plaatsen wordt hiervan afgeweken en staan op tegenover elkaar liggende bladzijden zowel een illustratie als een tekstblok. Zowel illustratietechniek, schrijfstijl, onderwerpskeuze als boekform…Lees verder

Over Coby Hol

Coby Hol (Leiden, 1943 – Gouda, 29 januari 2012) was een Nederlandse kinderboekenschrijfster en illustratrice.

Levensloop

Hol volgde de opleiding Vrij tekenen en schilderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en haalde vier onderwijsakten in creatieve vakken. Zij was 25 jaar vakleerkracht Handvaardigheid.

Vanaf 1989 schreef en illustreerde Hol prentenboeken. In haar debuut De Zonnehoeve spelen haar kinderen de hoofdrol. Haar werk richtte zich op peuters en jonge kleuters. Coby maakte vooral collages met stukjes gescheurd of geknipt papier, vaak handgeschept papier uit Japan. Haar bekendste titels zijn Een ster met een geheim, Een licht in de nacht, Pietje Pedro helpt Sint en Paashaas, waar blijf je toch?

Veel van haar prentenboeken zijn vertaald in het Frans, Duits, Engels, Portugees, Italiaans, Noors, Deens, Japans en Koreaans.

Hol was getro…Lees verder op Wikipedia