Boek
Nederlands

Meester Bakkebaard op glad ijs

David Vlietstra (auteur), Juliette De Wit (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De klas van meester Bakkbaard bereidt zich voor op de kerstviering. En meester wil met hulp van de kinderen iets heel speciaals vragen aan juf Lidewij. Zal ze ja zeggen? Ondertussen gebeuren er allerlei gewone en bijzondere dingen op school. Elf voorleesverhalen over de klas van meester Bakkebaard. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Schoolleven
Titel
Meester Bakkebaard op glad ijs
Auteur
David Vlietstra
Illustrator
Juliette De Wit
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis Uitgeverij, © 2018
67 p. : ill.
ISBN
9789044831153 (hardback)

Besprekingen

Het is december, en de klas van meester Bakkebaard – die eigenlijk Bart heet – treft voorbereidingen voor de Kerst. Er komt een kerstboom, en het kerstverhaal wordt verteld. Maar de meester is ook met heel andere dingen bezig: hij wil trouwen met zijn vriendin. De klas mag helpen met het aanzoek. Gelukkig zegt ze ‘ja’, en volgt aan het eind een geweldig trouwfeest. De verhalen rond feestelijke en seizoensonderwerpen worden afgewisseld met verhalen over alledaagse schoolsituaties, zoals een nieuwe bureaustoel en een potje klassenvoetbal. Vlietstra’s meester Bakkebaard is grappig, stoer, maar bovenal een fijne ‘mees’. Het boek heeft een groot formaat (A4) en wie het ziet, denkt een prentenboek in handen te hebben. Maar de grote bladzijden bevatten getitelde voorleesverhalen van zo’n vier tot zeven pagina’s, en zijn door Juliette de Wit voorzien van kleurrijke, kleine illustraties. Haar weergave van de meester, met zijn kuif, bakkebaarden en hippe outfits maken het boek helemaal van nu. …Lees verder

Over David Vlietstra

David Vlietstra (Franeker, 1978) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Vlietstra groeide op in Franeker en verhuisde op zijn achttiende naar Groningen om daar sociale psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen te studeren. Aansluitend deed hij de pedagogische academie.

In 2010 schreef hij De brandweerman & de parkeermeter – een informatief boek over sociale psychologie, bedoeld voor tieners.

Sinds 2015 schrijft hij boeken voor jongere kinderen, die worden uitgegeven door Clavis. Hij debuteerde met twee boeken tegelijk: Meester Bakkebaard en Willy Boem. Met deze laatste titel was hij finalist van de verkiezing ‘Beste debutant van 2015’, gehouden door de Zaanse Kinderjury.

Illustratoren die aan zijn boeken meewerkten zijn o.a.: Juliette de Wit, Chris Vosters, Hiky Helmantel en Renske de Kinkelder.

Vlietstra’s boeken worden vertaald in o.a. het Arabisch, Chinees…Lees verder op Wikipedia