Boek
Nederlands
Twee beschadigde vrouwen van Oost-Pruisische afkomst, ooit allebei om verschillende redenen gevlucht, vinden bij elkaar wat ze altijd hebben gemist, namelijk familie.
Titel
Het oude land
Auteur
Dörte Hansen
Vertaler
Lucienne Pruijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Altes Land
Uitgever
Amsterdam: HarperCollins, 2018
286 p.
ISBN
9789402701487 (paperback)

Besprekingen

De twee hoofdpersonen zijn Vera en de veel jongere Anne. Vera is op vijfjarige leeftijd met haar moeder uit Oost-Pruisen gevlucht naar het grote, kille boerenhuis in een dorp in het 'Oude Land', waar ze zich nooit thuis heeft gevoeld maar waar ze toch ook niet weg wil. Anne is de nicht van Vera en staat zestig jaar na Vera's vlucht met haar zoontje Leon voor de deur. Ook gevlucht, maar op een andere manier en om een andere reden. Anne vlucht voor het leven in Hamburg-Ottensen en voor haar man die van een ander houdt. Hoe verschillend Vera en Anne ook zijn, ze vinden bij elkaar wat ze altijd hebben gemist, namelijk familie. Op een knappe manier beschrijft de auteur (1964) hoe twee beschadigde zielen elkaar tegenkomen en elkaar niet naar beneden trekken, maar juist helpen en gedeeltelijk genezen. Mooi, doordacht, soms geestig taalgebruik. Het boek uit 2016 stond lang in de bestsellerlijst van Der Spiegel.

Over Dörte Hansen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Martin Kraft

Dörte Hansen (Husum, 1964) is een Duitse auteur, journaliste en taalwetenschapper. Ze is bekend geworden door haar zeer goed verkopende en gelauwerde debuutroman Altes Land, die in Nederland in vertaling is verschenen als Het oude land.

Ze is opgegroeid in Högel in Noord-Friesland. Thuis werd alleen Platduits gesproken, pas op de lagere school leerde ze Standaardduits. Na de middelbare school ging ze naar de Christian Albrechts-Universiteit in Kiel, waar ze onder meer linguïstiek studeerde. In 1994 promoveerde zij aan de Universiteit Hamburg. Nadien werkte ze als journaliste bij tijdschriften en voor de radio.

Debuutroman

Haar in 2015 verschenen debuutroman Altes Land is gesitueerd op het platteland bij Hamburg. Het verhaal gaat onder meer over stadsmensen die vanuit een geromantiseerd en geïdealiseerd idee over het simpele en eerlijke bestaan op het platteland naar dat platteland verhuizen of er al…Lees verder op Wikipedia