Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Zestien oude en nieuwe verhalen en gedichten met als thema Kerstmis. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Onder de kerstboom / voorleesverhalen van Edward van de Vendel, Annie M.G. Schmidt, Astrid Lindgren ... [et al.] ; met tek. van Sylvia Weve ... [et al.]
Auteur
Edward Van de Vendel Astrid Lindgren Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Sylvia Weve
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2005
126 p. : ill.
ISBN
90-451-0235-8

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Deze prachtig uitgegeven kerstbundel bevat 14 voorleesverhalen, geschreven en geïllustreerd door grote namen uit de Nederlandse en Vlaamse jeugdliteratuur, en nog een sprookje ('Het dennenboompje') van Andersen, en een fantastisch verhaaltje van Astrid Lindgren. Sommige verhalen werden voor deze bundel geschreven, andere, bestaande verhalen werden voorzien van nieuwe illustraties. Aan alle verhalen is dus iets 'nieuws', en dat wordt achteraan keurig geannoteerd.

Het is een heel gevarieerde bundel geworden. Kerst kan een expliciet thema zijn in de verhalen, of is dat maar zijdelings. We krijgen fantastierijke verhalen en variaties op bekende sprookjes, maar ook realistische teksten zoals Ed Francks grappige schets van een ruzie tussen een broer en zus, of Miep Diekmans verhaal over de frustraties van kinderen die niet aan de kerstversiering mogen komen. Hoewel allemaal bedoeld als voorleesverhalen voor oudere kleuters, grijpen sommige teksten toch boven dat niveau.

De bes…Lees verder
Zestien verhalen en gedichten met als thema Kerstmis. Ze zijn geschreven door zestien verschillende auteurs, over wie achter in het boek een verantwoording en een beschrijving is opgenomen. Het gaat zowel om al eerder verschenen als nieuwe verhalen en gedichten. De stijlen en moeilijkheidsgraad zijn uiteraard wisselend, net als de uitwerking. Daardoor zijn er verhalen voor jongere en oudere kinderen. Geen van de verhalen heeft een nadrukkelijk christelijk karakter, de meeste gaan in op de sfeer van Kerstmis en de daarbij passende attributen. De vele tekeningen, alle in kleur afgedrukt, zijn door verschillende illustratoren gemaakt. Ze geven een goed en aanvullend beeld. De sfeervolle omslagillustratie toont een grote kerstboom met daaronder een vader die zijn twee kinderen voorleest. Door de vele tekeningen, de mooi verzorgde lay-out, het glanzende papier en de verhalen is het een aantrekkelijk voorleesboek voor kinderen tussen de vijf en negen jaar.

Onder de kerstboom

Querido bundelt in dit boek 16 verhalen: oude en nieuwe, lange en korte, vrolijke en sprookjesachtige, voor ieder wat wils en voor verschillende leeftijden. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: Kerstmis. We leren hoe je Kerstmis kan vieren in een ziekenhuis. Een jongetje ziet de muts van de kerstman hangen aan de waslijn van de buurvrouw en ... hij wil er het fijne van weten. Een kalkoen ontsnapt uit de kookpot en zorgt ervoor dat een arm meisje nog lang en gelukkig leeft. Varken laat Wolf binnen voor een kerstdiner maar weet niet wat hij zich hiermee op de hals haalt. Een engeltje laat zijn trompetje op aarde vallen en wil het heel graag terug. Dit zijn maar enkele van de onderwerpen die hier aan bod komen. Zestien verhalen om voor te lezen om of onder de kerstboom staat er op de achterflap. En de vlag dekt de lading volledig. Elke auteur bracht zijn eigen illustrator mee. Dit maakt de tekeningen heel erg verscheiden maar... ze zijn allemaal in kleur. Leuk themaboek dat de gezell…Lees verder

Suggesties