Boek Nederlands

Frantumaglia : een geschreven leven

Elena Ferrante (auteur), Marieke Van Laake (vertaler)

Frantumaglia : een geschreven leven

Elena Ferrante (auteur), Marieke Van Laake (vertaler)
Dichter bij Elena Ferrante kan de lezer niet komen

‘Frantumaglia.’ Het is de moeder van Elena, een naaister, die dit woord aan haar dochter nalaat – het komt uit het dialect van Napels, uit de wereld van de in de knoop geraakte draden en de losgetornde naden, een zinnebeeld voor het onuitsprekelijke, het verwarrende. En zelfs ook een zinnebeeld voor de ervaringen en ide
Titel
Frantumaglia : een geschreven leven
Auteur
Elena Ferrante
Vertaler
Marieke Van Laake
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La frantumaglia
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2019
445 p.
ISBN
9789028427198 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Mysterieuze Elena Ferrante laat in haar ziel kijken

De vraag houdt de literaire wereld al jaren bezig: wie is Elena Ferrante? Frantumaglia, een bundeling van brieven die ze schreef aan journalisten en filmregisseurs, licht een tipje van de sluier op. Liefhebbers zullen hun hart ophalen. Als ze tenminste over voldoende doorzettingsvermogen beschikken.

Stelt u zich een land voor waar een man aan de macht komt die zegt: voortaan draait de hele show om mij. Vanaf nu ben ik jullie presentator en zijn jullie mijn publiek. Stelt u zich nu voor dat die man - laten we hem Silvio noemen - zo lang aan de macht blijft, dat langzaamaan heel het volk begint te geloven in de presentator en zijn protagonistische ideeën; dat ook de bakker ervan overtuigd is dat hij belangrijker is dan zijn eigen brood en zelfs de kunstenaars zichzelf hoger aanslaan dan hun eigen kunst.

Aan dat land, dat in werkelijkheid Italië heet, had een schrijfster zo'n ontiegelijke hekel, dat ze besloot haar eigen spelregels op te stellen. "De idee van een leven waarin het persoonlijke succes de maatstaf is voor het succes van de geschreven bladzijden, dat accepteer ik niet meer", legde ze uit aan een journalist die haar vroeg waarom ze eigenlijk niet onder haar eigen naam publiceerde, maar gebruikmaakte van dat vreemde pseudoniem: Elena Ferrante.

F…Lees verder

Losse flodders van Elena Ferrante

Non-fictie. Elena Ferrante sprokkelde een autobiografische boek samen.

'Frantumaglia' is een woord uit het Napolitaanse dialect dat staat voor tegenstrijdige gevoelens, verscheurdheid, verbrokkeling. En verbrokkeld is Frantumaglia van Elena Ferrante inderdaad. De bundel is een ratjetoe van al dan niet verstuurde brieven, gepubliceerde en ongepubliceerde schriftelijke interviews, aanzetten tot verhalen, gesneuvelde passages en andere losse flodders.

Uitentreuren wordt ingegaan op de redenen voor haar zelfgekozen anonimiteit, die intussen genoegzaam bekend zijn: de media hebben te veel aandacht voor de auteur, terwijl boeken het uitstekend zonder hun maker kunnen stellen. De schrijfster leent zich wel tot schriftelijke interviews, maar waarschuwt met een citaat van Italo Calvino: 'Vraagt u me maar wat u wilt weten en ik zal u antwoorden, maar de waarheid zult u nooit van me horen, daar kunt u zeker van zijn'.

Ze weidt uit over haar belangstelling voor de psychoanalyse, over haar feminisme, haar bewondering voor Elsa ­Morante, haar obse…Lees verder

De bekendste onbekende

Voor de echte fans van de mysterieuze schrijver Elena Ferrante zal haar correspondentie, die nu is gebundeld, bij vlagen verrukkelijk zijn.

Stelt u zich een land voor waar een man aan de macht komt die zegt: voortaan draait de hele show om mij. Vanaf nu ben ik jullie presentator en zijn jullie mijn publiek. Stelt u zich nu voor dat die man, laten we hem Silvio noemen, zo lang aan de macht blijft, dat langzaamaan heel het volk begint te geloven in de presentator en zijn protagonistische ideeën; dat ook de bakker ervan overtuigd is dat hij belangrijker is dan zijn eigen brood en zelfs de kunstenaars zichzelf hoger aanslaan dan hun eigen kunst.

Aan dat land, dat in werkelijkheid Italië heet, had een schrijver zo'n ontiegelijke hekel, dat ze besloot haar eigen spelregels op te stellen. 'Het idee van een leven waarin het persoonlijke succes maatstaf is voor het succes van de geschreven bladzijden, dat accepteer ik niet meer', legde ze uit aan een journalist die haar vroeg waarom ze eigenlijk niet onder haar eigen naam publiceerde, maar gebruik maakte van dat vreemde pseudoniem: Elena Ferrante.

Ferran…Lees verder

Ploegen naar iets waardevols

★★★☆☆

In 2003 verscheen in Italië een correspondentieboek van een Premio Strega-winnares die met 'Kwellende liefde' (1992) en 'Dagen van verlating' (2002) toen twee romans had geschreven die buiten de laars nauwelijks gelezen werden. Zestien jaar later is Elena Ferrante een wereldwijd fenomeen, even bekend van haar kwartet Napolitaanse romans over twee vriendinnen die opgroeien in de gewelddadige Campanische havenstad als van de hardnekkigheid waarmee ze haar echte identiteit afschermt. De eerste editie van 'La frantumaglia', zoals het boek in het Italiaans heet naar een veellagig woord uit het dialect van Ferrantes moeder, was een verzameling brieven, notities en interviews die de schrijfster schoorvoetend liet publiceren. Wie hoopt in de recent verschenen Nederlandse vertaling definitief te weten te komen wie de echte Elena Ferrante is, krijgt, geheel in de lijn der verwachtingen, een antwoord dat geen antwoord is.

Hoewel hier en daar wel degelijk weetjes te ra…Lees verder