Boek
Nederlands

Het grote decemberboek

Ellen Tijsinger (auteur), Dagmar Stam (illustrator)
+1
Het grote decemberboek
×
Het grote decemberboek Het grote decemberboek
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Bundel met verhalen, een aantal liedjes en recepten die de decemberfeesten als thema hebben. Het Zwarte Pietje Pedro en het jongetje Maarten beleven allerlei avonturen. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Het grote decemberboek / Ellen Tijsinger ; met tek. van Dagmar Stam
Auteur
Ellen Tijsinger
Illustrator
Dagmar Stam
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2005
94 p. : ill.
ISBN
90-216-1719-6

Besprekingen

Bundel met 29 verhalen (bijna voor elke dag een verhaal) waarin de feesten in de maand december centraal staan. In de verhalen over Sinterklaas is het kleine Zwarte Pietje Pedro de hoofdfiguur; daarna neemt het jongetje Maarten die rol over en beleeft avontuurtjes rond Kerstmis en Oudjaar. De tekst staat in twee kolommen afgedrukt, elk verhaaltje beslaat ongeveer twee bladzijden. De stijl is heel beeldend met veel dialoog; het taalgebruik is direct en eenvoudig. De belevenissen van de kinderen sluiten aan bij de belevingswereld van de doelgroep. De vele kleurige tekeningen zijn vriendelijk van uitstraling en sluiten goed aan bij de gemoedelijkheid van de verhalen. Tussen de verhalen staan bekende sinterklaas- en kerstliedjes met de melodielijn in notenschrift. Eveneens worden recepten gegeven, van pepernoten tot en met schuimkransjes. Deze zijn zodanig beschreven dat kinderen ze zelf kunnen uitvoeren. Dit mooi uitgevoerde, stevige boek is een aanwinst voor de sint- en kerstcollectie. …Lees verder

Het grote decemberboek

Dit boek bundelt liedjes, recepten, gedichten en verhalen die zich afspelen in de meest feestelijke maand van het jaar, december. De eerste helft wordt in beslag genomen door Sinterklaas en zijn helpers, daarna zijn Kerstmis en het afscheid van het oude jaar aan de beurt. Bekende liedjes worden afgewisseld met liedjes die minder vertrouwd klinken en door de auteur van het boek werden bedacht. Duidelijke muzieknotaties vereenvoudigen het ontcijferen en het meezingen. Borstplaat, pepernoten, schuimkransjes en oliebollen op oudejaarsavond tref je vooral in Nederland aan. Naast de recepten geven ook de verhalen uit dit boek een beeld van de traditionele wijze waarop men daar de eindejaarsfeesten kan beleven. Op die manier verruimen ze de fantasie en ervaringswereld van jonge lezers en luisteraars. Verhalen en illustraties uit dit grote decemberboek nodigen uit tot kinderlijk wegdromen in een sfeer van winterse koude en huislijke gezelligheid.

Over Ellen Tijsinger

Ellen Tijsinger (Utrecht, 7 september 1947 – Utrecht, 26 maart 2016) was een Nederlandse schrijfster van voornamelijk kinder- en jeugdboeken.

Biografie

Na de middelbare school behaalde Tijsinger haar pedagogisch getuigschrift. Ze gaf les op verschillende scholen, in handenarbeid, kinderpsychologie, kinderliteratuur en spelleiding. Onder de naam Ellen de Vries-Tijsinger schreef ze boeken en artikelen voor volwassenen over het leven van en omgaan met jonge kinderen. Ook haar eerste kinderboeken verschenen onder die naam; vanaf haar derde kinderboek gebruikte ze de naam Ellen Tijsinger. Ze trouwde in 1970 en had een dochter en zoon.Ze heeft meer dan 50 boeken.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van de door haar geschreven boeken voor de jeugd.

  • 2011 - De verdwenen bedelarmband
  • 2011 - Brugklas in actie
  • 2007 - Een heel jaar jarig
  • 2007 - Ee…Lees verder op Wikipedia