Daisy
Nederlands

Helden

Els Pelgrom (auteur), Hilde Steenhaut (verteller)
Rijk gei͏̈llustreerde heldenverhalen uit de Griekse mythologie: verhalen over leven en dood, list en overwinning, maar ook doodslag en wreedheid. Veel extra informatie. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Helden
Auteur
Els Pelgrom
Verteller
Hilde Steenhaut  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2006
1 cd
Speelduur
05:57:24
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Besprekingen

Eigentijdse hervertelling van beroemde mythen over Griekse helden: mensen, goden en halfgoden. Inleiding, twee kaartjes (Griekenland en Middellandse Zee), tijdsbalk; vier hoofdstukken: Bellerophon, de Argonauten, de Minotauros en Achilles. Aaneengeschakelde, complexe verhalen, voor- en achteruit springend, beschrijvend, of direct en informeel: 'zeg Jason, zit je te slapen?' Verdraaide zinnen: 'tweedracht zaaien deed Achilles graag'. In de ruime marge bieden tekstblokjes in andere kleur en lettertype extra informatie: leuke weetjes (Ajax, Nike), maar bijvoorbeeld Pyrrhus' overwinning ontbreekt. Het wemelt van de moeilijke namen en dwarsverbanden, een register of stamboom had de helderheid vergroot. Nauw verweven tekst en prachtige waterverf-/pentekeningen vol details, de plaatsing klopt niet altijd. Schrijfster biedt ook andere versies van het verhaal dan de door haar gebruikte: Achilles, hier geroosterd, en niet in de Styx ondergedompeld. De kaartjes zijn incompleet en soms inconseque…Lees verder

Helden: Griekse Mythen

Els Pelgrom kiest uit de Griekse mythologie grote en kleine verhalen over helden zoals Bellerophon, de Argonauten, Theseus en Achilles. Haar taal klinkt episch, helaas is haar spelling niet consequent (nu eens Latijns, dan weer Grieks): Olympus, Sisyphus, Pegasus vs. Olympos, Peloponnesos, Minotauros. Via kadertjes in de rand vernemen we meer over de achtergronden van de mythe. Een bezwaar is dat de auteur al te sterk leunt op ‘The Greek Myths’ van Robert Graves, die de mythen nogal vaak naar zijn hand zet. De Engelse bron schemert door in een spelling als Sauromatians (p. 56, voor Sauromatiërs). De tijdbalk voorin is veel te algemeen. De illustraties van Thé Tjong-Khing zijn sfeervol.


Over Els Pelgrom

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Anefo / Croes, R.C.

Els Pelgrom (pseudoniem van Else Koch) (Arnhem, 2 april 1934) is een Nederlandse schrijfster, voornamelijk van kinderboeken.

Leven

Els Pelgrom werd op 2 april 1934 in Arnhem geboren als Else Koch. De hongerwinter bracht ze door op een boerderij op de Veluwe, dit is een element dat in haar boeken terugkomt. In Amsterdam volgde ze de school voor kunstnijverheid en een opleiding tot onderwijzeres. Met haar echtgenoot (beeldend kunstenaar Karl Pelgrom) en haar drie kinderen woonde ze in Drenthe en Groningen.

In 1962 debuteerde Pelgrom met Het geheimzinnige bos. Ze deed redactiewerk voor een kinderrubriek, vertaalde boeken, schreef boekjes voor beginnende lezers en bewerkte klassieke verhalen voor kinderen met leesproblemen.

Na haar scheiding keerde ze terug naar Amsterdam, waar ze korte tijd bij de openbare bibliotheek werkte. In 1977 verscheen haar tweede boek: De kinderen van het Achtste Woud, dat wel …Lees verder op Wikipedia