Boek
Nederlands

Naar een wereld zonder kanker? : hoe wetenschap de ziekte overwint

Filip Lardon (auteur)

Naar een wereld zonder kanker? : hoe wetenschap de ziekte overwint

Overzicht van de huidige stand van zaken en de vooruitzichten bij de behandeling van kanker.
Onderwerp
Kanker
Titel
Naar een wereld zonder kanker? : hoe wetenschap de ziekte overwint
Auteur
Filip Lardon
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2017
174 p. : ill.
ISBN
9789022332245 (paperback)

Besprekingen

Lardon schreef voornamelijk boeken voor professionals, maar hij bezit de gave deze ingewikkelde materie ook voor leken begrijpelijk te maken. Het ontstaan van kankercellen, de vaak explosieve groei, hoe ze kunnen overleven ondanks de weerstand en hoe ze uitzaaien – de natuur blijkt uiterst vindingrijk. Dit maakt behandeling extra ingewikkeld. Op wetenschappelijk terrein wordt er alles aan gedaan om de ziekte te beteugelen en er worden baanbrekende ontdekkingen gedaan, die de overlevingskans mogelijk binnen tien jaar doen stijgen van de huidige 60% naar 80%. De nieuwe methodes kunnen bijvoorbeeld gerichter op de tumor ingezet worden. Ook op het terrein van de diagnostiek blijkt nog veel te winnen. Denk aan biomarkers, bevolkingsonderzoek en bloedtesten. Voor de auteur mogen de kosten geen beperking betekenen. Tekeningetjes helpen de stof te doorgronden. De literatuurlijst, index en websites vormen welkome aanvullingen. Ook voorziet het boek in een samenvatting in interviewvorm. De tite…Lees verder

Over Filip Lardon

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Christophe Hermans

Filip Lardon (Schoten, 1966) is een Belgisch hoogleraar, kankerspecialist en vicerector van de Universiteit Antwerpen. Hij is als professor verbonden aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en is diensthoofd van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek.

Academische loopbaan

Filip Lardon studeerde eerst Biologie - Fysiologie aan de Universiteit Hasselt (bachelor, 1985-1987) en de Universiteit Antwerpen (master, 1987-1989). Hij vervolgde zijn studies aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen (1989-1995) en in 1995 promoveerde hij in de geneeskunde met een doctoraat. Daarna werd hij aangesteld als postdoctoraal onderzoeksleider aan de dienst Experimentele Hematologie (Universitair Ziekenhuis Antwerpen – Universiteit Antwerpen).

In 1998 werd hij benoemd tot docent aan de Faculteit Genee…Lees verder op Wikipedia