Boek
Nederlands

14/18 op zee : Belgische schepen en zeelui tijdens de grote oorlog

Freddy Philips (auteur)
+1
14/18 op zee : Belgische schepen en zeelui tijdens de grote oorlog
×
14/18 op zee : Belgische schepen en zeelui tijdens de grote oorlog 14/18 op zee : Belgische schepen en zeelui tijdens de grote oorlog

14/18 op zee : Belgische schepen en zeelui tijdens de grote oorlog

Freddy Philips (auteur)
Philips vertelt het verhaal van de Belgische schepen en zeelui tijdens WO I: de mailboten, school- en koopvaardijschepen, de heldendaden van de vissersgemeenschap, en de rol van de haven en binnenwateren. Hij beschrijft de politieke en economische situatie rond de Grote Oorlog en de gebeurtenissen in Congo.
Titel
14/18 op zee : Belgische schepen en zeelui tijdens de grote oorlog
Auteur
Freddy Philips
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2013
206 p. : ill.
ISBN
9789401405287 (paperback)

Besprekingen

Wanneer men het merendeel van de werken over de Eerste Wereldoorlog in België erop naslaat, is men geneigd te denken dat het conflict zich in België vrijwel geheel afspeelde in de modder van de IJzer en de massale slachtingen in de Ieperboog en Passendale. Tel daarbij nog de luchtgevechten boven en achter de frontlijnen en de sporadische raids van zeppelins, en het collectieve beeld dat we ons vormen over de Grote Oorlog lijkt compleet. Het groots opgevatte en prachtig geïllustreerde 14/18 op zee van Freddy Philips toont evenwel aan dat de oorlog zich ook op intense wijze afspeelde op zee, waar na verloop van tijd de Ententemogendheden geleidelijk aan de overhand kregen en Duitsland faalde. Deze confrontaties zijn evenwel minder bekend, waarschijnlijk omdat ze zich ver achter de horizon afspeelden.
In twee overzichtelijk gestructureerde delen en vier hoofdstukken brengt de auteur deze minder gekende aspecten van de oorlog op zee in kaart en in beeld. In een eerste hoofdst…Lees verder
Waar Nederland neutraal bleef, werd België al vanaf het begin de Eerste Wereldoorlog ingesleurd. Een oorlog die ze daar nog altijd benoemen als de Grote Oorlog. De uitgave is opgesplitst in twee delen. Deel 1 bevat vier hoofdstukken met daarin aandacht voor alle oorlogshandelingen op zee. Niet alleen bij de Belgische kust, maar ook elders, waar ter wereld ook. Zelfs met doorslaande successen in Congo. De havensteden, de oorlog, de marine, koopvaardij én de visserij hadden het zwaar te verduren, maar droegen tevens bij aan de oorlogsinspanningen. Het uitgebreide tweede deel is een serie van appendixen met daarin een overzicht van alle details, verwijzingen en scheeps- en rederijlijsten. Gedegen uitgave in de aanloop tot de honderjarige herdenking in 2014. Kleine letter.