Boek
Nederlands

Gevallen engelen : thriller

Gunnar Staalesen (auteur), Annemarie Smit (vertaler), Paula Stevens (vertaler)
Tijdens een onderzoek naar een moord stuit privédetective Varg Veum op een gruwelijke gebeurtenis uit de jaren zeventig waarbij de leden van een rockband waren betrokken.
Titel
Gevallen engelen : thriller
Auteur
Gunnar Staalesen
Vertaler
Annemarie Smit Paula Stevens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Falne engler
Uitgever
Baarn: Uitgeverij Marmer, 2021
349 p.
ISBN
9789460683893 (paperback)

Besprekingen

Privédetective Varg Veum ontmoet op de begrafenis van een gemeenschappelijk jeugdvriend in Bergen (Noorwegen) een oude schoolkameraad. Deze is zojuist door zijn vrouw in de steek gelaten en hij vraagt de detective haar op te sporen en haar over te halen weer thuis te komen. Herinneringen aan de jaren zestig, tevens de glorietijd van een rockgroep waarin zijn vriend een prominente rol speelde, komen boven. Maar ook ontdekt hij dat de bandleden bijna allemaal onder mysterieuze omstandigheden zijn overleden. Hij vindt niet alleen de verdwenen echtgenote maar ook ontdekt hij waarom allen op een na aan hun eind zijn gekomen: het spoor leidt naar een gruwelijke gebeurtenis in het midden van de jaren zeventig. Sfeervolle detective die zich enigszins traag ontwikkelt. De plot is nogal gezocht.

Over Gunnar Staalesen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door L.Pijttersen

Gunnar Staalesen (Bergen, Noorwegen, 19 oktober 1947) is een Noorse schrijver. Staalesen heeft taalkunde gestudeerd aan de Universiteit van Bergen en hij is werkzaam in Den Nationale Scene, het grote theater in Bergen. In die hoedanigheid heeft hij een acht uur durende, zeer geprezen theaterversie gemaakt van Hellemyrsfolket, het hoofdwerk van de Noorse schrijfster Amalie Skram. Ook was hij betrokken bij de kortere musicalversie ervan.

Het bekendst is Staalesen door zijn misdaadromans over privédetective Varg Veum die in 12 talen zijn vertaald. Omdat de stad Bergen zo'n belangrijke rol speelt in de populaire Varg Veum-reeks, heeft de stad het oeuvre van Staalesen geëerd door in 2008 een standbeeld van Varg Veum te laten oprichten bij de Strandkaien 2, het adres waar Veum zijn detectivebureau heeft.

Naast meer dan twintig boeken over Varg Veum en een aantal andere misdaadromans heeft Staalesen ook een inmiddels vierdelige cyclus geschreven over de rec…Lees verder op Wikipedia

Suggesties