Boek
Nederlands

Stank : literaire thriller

Ook verschenen als Eiland van de angst

Håkan Östlundh (auteur)
+1
Stank : literaire thriller
×
Stank : literaire thriller Stank : literaire thriller

Stank : literaire thriller

Ook verschenen als Eiland van de angst

In de reeks:
Genre:
Inspecteur Fredrik Broman is zojuist met zijn gezin van Stockholm naar het eiland Gotland verhuisd, waar hij zijn eerste zomer dienstdoet bij de recherche in Visby. Op een avond wordt hij gebeld door een man die klaagt dat er bij het strand al een tijdje een fout geparkeerde Volvo staat met een skibox op het dak.
Titel
Stank : literaire thriller
Ook verschenen als
Eiland van de angst
Auteur
Håkan Östlundh
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Släke
Uitgever
Haarlem: De Rode Kamer, 2007
352 p.
ISBN
9789078124108

Besprekingen

Dit is na De duiker (De Leeswolf 2007, p. 345) de tweede literaire thriller van de Zweedse schrijver Häkan Ostlund waarin Frederik Bromans, zijn gezin en het politieteam van het eiland Gotland als protagonisten optreden. Bromans was in de vorige roman naar Gotland verhuisd, en de overstap van het hectische Oslo naar de rust van een afgelegen eiland maakt dat hij meer tijd kan vrijmaken voor zijn gezin. Die rust is evenwel van korte duur. Bij het begin van het zomerseizoen treft een wandelaar op een ochtend een verlaten wagen aan die een kwalijke stank verspreidt. Wat later ontdekt de politie in de kofferbak een lijk in gevorderde staat van ontbinding. De lezer mag ervan verzekerd zijn dat het niet bij één lijk zal blijven. Inmiddels heeft hij ook kennis genomen van de korte tussenteksten in cursieve letters waarin een persoon aan het woord is die een bijzondere belangstelling aan de dag legt voor dode dieren. Wanneer een horeca-uitbater niet ver van de eerste plaats van …Lees verder
Op zijn nieuwe standplaats wordt een inspecteur geconfronteerd met een wrede moordenaar, waarbij de angst ook zijn privéleven binnensluipt. Het sterke plot wordt zorgvuldig uitgewerkt, gelardeerd met schuingedrukt de gedachtegang van een ogenschijnlijke buitenstaander. De behoorlijk oplopende spanning wordt invoelbaar opgebouwd door de levendige beschrijving van het moeizame, alledaagse politiespeurwerk dat toewerkt naar een toch onverwachte apotheose. Zorgvuldige, beeldende tekening van de plaats van handeling - het Zweedse eiland Gotland - en de even zorgvuldige psychologische karakteruitwerkingen, zowel van de complexe hoofdpersoon met zijn menselijke warmte en zwakheden, als die van de dader. De dialogen zijn levendig en representatief; vertaald in zorgvuldig Nederlands. Na 'De duiker'* is dit het tweede boek met dezelfde hoofdpersoon. Naast thrillers publiceerde de auteur jeugdromans en kinderboeken, en schrijft hij tv- en theaterscenario's. Paperback met kleine druk.