Daisy
Nederlands

Koning Jano

Herman Van Campenhout (auteur), Nic Fruru (verteller)
+1
Koning Jano
×
Koning Jano Koning Jano

Koning Jano

Herman Van Campenhout (auteur), Nic Fruru (verteller)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Inge neemt het op voor haar Indiase vriendje Jessy die het land dreigt te worden uitgezet. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Koning Jano
Auteur
Herman Van Campenhout
Verteller
Nic Fruru  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2002
1 cd
Speelduur
2:19:04
Aantekening
Stem: Man Vlaamse stem

Besprekingen

Inge leert op haar nieuwe school Jessy kennen. Jessy is met zijn ouders uit India gevlucht en wacht op een verblijfsvergunning. In de stad verschijnen leuzen: "Vreemdelingen buiten". Inge en haar ouders gaan actie voeren als Jessy uitgezet dreigt te worden. Daarnaast speelt het verhaal dat de vader van Inge vertelt over koning Jano in wiens koninkrijk hetzelfde probleem speelt. Een prettig leesbaar dubbel verhaal (sprookje en werkelijkheid vullen elkaar goed aan) dat het thema vreemdelingenhaat in perspectief zet voor jonge lezers. De tekst sluit aan bij het dagelijkse taalgebruik en is afgestemd op kinderen vanaf groep 6. Naast het in warme tinten uitgevoerde voorplat van koning Jano tussen zijn dossiers, zijn er grappige in grijstinten uitgevoerde illustraties die het verhaal ondersteunen. Goed te gebruiken op basisscholen waar vreemdelingenhaat een thema is; leuk om voor te lezen. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Herman Van Campenhout

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ken Motmans

Herman Van Campenhout (Meise, 17 december 1943) is een Belgisch schrijver van jeugdliteratuur.

Hoewel zijn ouders het niet breed hadden, mocht hij van hen toch studeren en blijven leren. Van Campenhout heeft de lerarenopleiding Nederlands gedaan en daarnaast heeft hij ook nog geschiedenis en godsdienst gestudeerd. Jarenlang heeft hij als leraar Nederlands en Godsdienst op een middelbare school gewerkt: van 1968 t/m 1998. Op dit moment is hij fulltime schrijver.

Prijzen

In 2001 kreeg Van Campenhout de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg voor het boek Lentel, over een meisje dat met de jeugdrechter in aanraking komt en op een dag verdwenen is. Het boek is geïnspireerd op de gebeurtenissen rondom Marc Dutroux, de moordenaar van vier Belgische meisjes. In 2003 kreeg Van Campenhout de Prijs van de Kinderjury voor het boek De stille soldaat. De hoofdprijs was genomineerd voor de Kinderjury 2006. Van Camp…Lees verder op Wikipedia