Boek
Nederlands

De club van krabben

Ivo De Wijs (auteur), Nicolle Van den Hurk (illustrator)
Gedichten over dieren voor beginnende lezers. Vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI 4
Titel
De club van krabben / tekst Ivo de Wijs ; ill. Nicolle van den Hurk
Auteur
Ivo De Wijs
Illustrator
Nicolle Van den Hurk
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2001
25 p. : ill.
ISBN
90-276-8188-0

Besprekingen

Ivo de Wijs buigt in de versjes van De club van de krabben de beperkingen van het leesniveau positief om door met letters en woorden te spelen. Het leestechnisch niveau AVI 4 laat toe de woordspelingen behoorlijk sterk uit te werken. Je krijgt die woordspelingen dan ook in allerlei soorten: het versje over de krabben speelt met de dubbele betekenis van het woord en de kameel Leon verandert natuurlijk van kleur.

Alle versjes gaan over dieren. Door de humor doen ze denken aan de rijmen van Kees Stip. Neem 'Houtworm': "Hou het in de gaten / dat je in het bos / geen houtworm los moet laten, / want dan is het bos de klos". Telkens weer zijn de rijmen verrassend en speels en meestal versterken ze de humor: "Smak! / Kijk, dit is een krokodil / Ik denk dat hij een kusje wil". Op de illustratie zie je een likkebaardend monster met mes en vork in de aanslag. Het is duidelijk dat de illustratrice zich al even veel geamuseerd heeft als de dichter. In 'De luiaard' hangt een strofe o…Lees verder
Achttien grappige versjes over dieren, voor beginnende lezers die ongeveer 9 maanden leesonderwijs achter de rug hebben. De versjes bestaan uit twee tot twaalf regels en worden aangevuld door vrolijke kleurrijke schilderingen die de clou van elk vers heel leuk weergeven of er zelfs op voortborduren. Soms moet de lezer even doordenken of extra goed naar de tekeningen kijken om de essentie van bepaalde woordgrapjes tot zich te laten doordringen. De vermelding AVI-4 is te wijten aan lange zinnen, die echter grafisch verdeeld zijn over meer regels, zodat ook 'AVI-2-kinderen' ze kunnen lezen. Groot lettertype, ruime interlinie. Het boek is een buitengewoon geslaagde combinatie van komische teksten en fraaie, naadloos aansluitende afbeeldingen. Van harte aanbevolen voor kinderen van 6-8 jaar om zelf te lezen, voorlezen aan kinderen van 4-6 jaar.

Over Ivo De Wijs

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Ivo Alphonsus Henricus Maria de Wijs (Tilburg, 13 juli 1945) is een Nederlands cabaretier, oud-leraar Nederlands, tekst- en liedjesschrijver, en radiomaker.

Biografie

Samen met zijn hechte vriend Pieter Nieuwint (als componist, pianist en zanger), en met Richard Fritschy en Aggie Terlingen (deze laatsten werden later opgevolgd door Marnix Kappers) vormde hij tussen 1971 en 1980 de cabaretgroep Kabaret Ivo de Wijs. Samen met Don Quishocking vormde zijn groep de top van het Nederlandse cabaret, tussen Lurelei en Neerlands Hoop.

Later schreef hij vooral teksten voor anderen, waarvan zijn werk voor Jasperina de Jong (De Gekkin van de Gracht) en Eric Herfst wellicht het bekendst is. Een goed overzicht hiervan is te vinden in de bloemlezing Het gaat goed met Nederland (Nijgh & Van Ditmar, 2001, ISBN 90-388-84133). In 1989 werd de Kees Stipprijs aan hem toegekend.

De Wijs is tevens be…Lees verder op Wikipedia