Boek
Nederlands

De Arabische revolutie : van het offer van Bouazizi tot de val van Kadhafi

Jef Lambrecht (auteur)
+1
De Arabische revolutie : van het offer van Bouazizi tot de val van Kadhafi
×
De Arabische revolutie : van het offer van Bouazizi tot de val van Kadhafi De Arabische revolutie : van het offer van Bouazizi tot de val van Kadhafi

De Arabische revolutie : van het offer van Bouazizi tot de val van Kadhafi

Analyse en achtergronden van de politieke onrust in het Midden-Oosten in 2011.
Titel
De Arabische revolutie : van het offer van Bouazizi tot de val van Kadhafi
Auteur
Jef Lambrecht
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2011
302 p. : ill.
ISBN
9789461310613 (paperback)

Besprekingen

Jef Lambrecht bezocht voorheen vrijwel alle landen waar de Arabische revolutie zich voltrok, maar niet tijdens dit revolutionaire jaar. Zijn boek geeft een gedetailleerd overzicht van de gebeurtenissen in de verschillende Arabische landen. Lambrecht benadrukt de gelijktijdigheid van bepaalde gebeurtenissen. Hij volgt niet de gebeurtenissen per land, maar chronologisch. Daardoor worden samenhangen, spanningen, conflicten en wisselende coalities blootgelegd.
De waarde van het boek ligt in de eerste plaats hierin dat het heel wat feiten opdiept die onder de mediaradar bleven omdat ze ofwel te complex zijn voor de dagelijkse journalistiek ofwel gewoon over het hoofd werden gezien, om welke reden dan ook. Lambrecht schetst een geopolitieke situatie waarin hij de lokale ontwikkelingen in verband brengt met de internationale machtsverhoudingen die zich voortdurend proberen te (her)bevestigen en te (her)schikken.
Lambrecht is een doorgewinterd journalist. Het is wellicht geen toeval dat…Lees verder
De Arabische Lente in het Midden-Oosten en de Maghreb is een geweldloze roep om brood, vrijheid en waardigheid waar met geweld op is geantwoord. De zelfverbranding van Mohamed Bouazizi op 17 december 2010 in Tunesië was de letterlijke vlam in de pan die door de sociale media werd opgepakt en verspreid. Egypte, Bahrein, Syrië, Jemen, Libië, overal stak onvrede onder de bevolking de kop op die niet meer tot rust kwam en zal komen tot de huidige leiders weg zijn. Ieder land heeft op zijn manier gepoogd hier mee om te gaan. Marokko, Qatar en Saudi-Arabië hebben (voorlopig) op tijd maatregelen getroffen om tegemoet te komen aan de wensen van hun bevolking. De auteur geeft chronologisch de ontwikkelingen in de regio weer en neemt ook andere internationale ontwikkelingen mee zoals de dood van Osama bin Laden, de economische en politieke recessie in het westen en de dynamiek van een wereld in verandering. Een helder overzicht en gedegen analyse met voorspellend vermogen. Tevens is er per land…Lees verder

Over Jef Lambrecht

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Devierd'n

Jef Lambrecht (Avelgem, 20 augustus 1948 – Antwerpen, 11 september 2016) was een Vlaamse journalist. Hij was tot zijn pensioen eind 2009 verslaggever en eindredacteur bij de Vlaamse publieke omroep VRT (Vlaamse Radio en Televisie).

Biografie

Lambrecht studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven en volgde er ook een postgraduaat Culturele Antropologie. In 1977 slaagt hij, onder meer samen met Leo Stoops, Martine Tanghe, Paul Jambers en Geert van Istendael, voor het journalistenexamen van de toenmalige BRT. In 1978 wordt hij er journalist bij de radionieuwsdienst.

Alhoewel Lambrecht zich als radiojournalist aanvankelijk vooral met cultuur bezighoudt, volgt hij sinds de Eerste Perzische Golfoorlog als buitenlandverslaggever het Midden-Oosten op de voet. Tijdens en na het bewind van de Taliban bezoekt hij geregeld Afghanistan.

Op 12 juni 2009 vinden in Iran presidentsverkiezingen …Lees verder op Wikipedia