Boek
Nederlands

De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden

Jonas Jonasson (auteur), Corry van Bree (vertaler)
Titel
De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden
Auteur
Jonas Jonasson
Vertaler
Corry van Bree
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket
Parallelle titel
De honderdjarige man die terug kwam om de wereld te redden
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018
382 p.
ISBN
9789025452704 (hardback)

Besprekingen

De 100-jarige Allan Karlsson, die eerder 'uit het raam klom en verdween'*, besluit om zijn luxe leventje op Bali op te geven om samen met zijn vriend annex kruimeldief Justus 'de wereld te gaan redden'. Aanleiding is zijn kennismaking met de tablet en de mogelijkheden die zo'n apparaat biedt om het wereldnieuws te volgen. Omdat Allan de gave bezit om altijd op het verkeerde moment op de verkeerde plek te zijn, zet hij in korte tijd vier werelddelen in rep en roer. Hij maakt hoogst persoonlijk ruzie met Kim Jong-un en Trump, zeult met vier kilo uranium die hij schenkt aan Angela Merkel, terwijl hij mag rekenen op de sympathie van Poetin. Op zijn tocht krijgt Allan het aan de stok met een Zweedse neonazi en hij verzeilt op de savanne in Afrika. Daar onderschept hij niet alleen een levering van 400 kilo uranium, hij helpt zijn vrienden ook bij het opzetten van een wederom tot mislukken gedoemde aspergeteelt. Eerder in het verhaal liep het ook fout met een handel in lijkkisten. Kortom, ee…Lees verder

De terugkeer van de 100-jarige man

In de tweede schelmenroman van Jonas Jonasson is de 100-jarige 101 en krijgt hij te maken met Angela Merkel en Donald Trump.

'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween' (2011) maakt zijn comeback in een vervolgroman die Jonas Jonasson naar eigen zeggen nooit had willen schrijven. Dat de Zweedse schrijver het toch deed, komt 'omdat het zo slecht gaat met de wereld', zoals hij in de inleiding verklaart. Niet toevallig luidt de titel van de sequel 'De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden'. De moraliserende ondertoon is onmiskenbaar en blijft de hele roman lang nadreunen, hoezeer de schrijver ook zijn best doet om weer een hilarische schelmenroman op papier te krijgen.

Jonasson schrijft dat zijn hoofdpersoon 'veranderd is'. Sinds hij een tablet heeft, komen alle vreselijke nieuwsfeiten uit de hele wereld dag in dag uit bij hem binnen. Van lieverlee stapt hij af van zijn devies 'alles is zoals het is en wordt zoals het wordt'. Hij wil er 'iets aan doen'. De wereld redden, zeg maar.

Aan het begin van de roman treffen we de honderdjarige Allan Karlsson in een hotel op Bali…Lees verder