Boek
Nederlands

Vosje en de herfst

Julia Rawlinson (auteur), Tiphanie Beeke (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Vosje vindt het erg voor de boom dat deze in de herfst zijn bladeren verliest, maar alles blijkt goed gebruikt te worden. Prentenboek met grote illustraties in veelzeggende kleuren. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Herfst
Titel
Vosje en de herfst / tekst Julia Rawlinson ; ill. Tiphanie Beeke
Auteur
Julia Rawlinson
Illustrator
Tiphanie Beeke
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Ferdie and the falling leaves
Uitgever
Antwerpen: De Vries-Brouwers, 2006
[26] p. : ill.
Aantekening
Drukfout in omslagtitel: Vosje in de herfst
ISBN
90-5341-542-4 9789053415429

Besprekingen

Wie dit prentenboek opent, wordt vooral getroffen door de herfst die van de eerste pagina afspringt. De kleuren werden door Tiphanie Beeke getamponneerd waardoor de bomen en het gras waarvoor ze gebruikt zijn, diep en warm worden. Echt herfst. Die verandering van kleuren verwondert het kleine vosje dat zijn eerste herfst mee maakt. Maar mama vos stelt hem gerust: bruine blaadjes horen bij de herfst. Waarop het kleine vosje op zijn beurt zich haast de boom gerust te stellen. Wanneer de eerste blaadjes vallen, doet het kleine vosje er alles aan om ze op te vangen en terug aan de boom te bevestigen. Maar de wind zorgt ervoor dat de blaadjes steeds opnieuw los laten. Ook in de lay-out is het dansen van de bladeren duidelijk te zien. Op sommige pagina's zweeft de tekst in boogjes over de prenten. En omdat het kleine vosje er niet in slaagt ook het allerlaatste blaadje aan zijn tak houden, neemt hij het maar mee naar huis en stopt het lekker onder in een warm bedje. Wanneer het kleine vosje…Lees verder
Een jong vosje denkt dat zijn lievelingsboom ziek is omdat hij niet snapt waarom deze bruinig wordt. Zijn moeder zegt: "Maak je geen zorgen, dat komt door de herfst". De eekhoorn wil de gevallen blaadjes voor zijn nest gebruiken en de egel om warm te blijven. Het vosje vindt dat de boom bestolen wordt. Hij wil de boom beschermen, ook tegen de wind. In zijn hol bewaart hij een blaadje. Maar op een dag hangen wel duizend ijspegels in de boom. "Je bent nog mooier dan eerst" fluister het vosje en "Mogen de eekhoorn en de egel je blaadjes houden? Dan blijven ze warm in de koude winternachten." De takken knikken dat het mag. Prentenboek met weinig tekst en illustraties in kleuren die de sfeer van de herfst en de winter weergeven. De illustraties zijn in een gemengde techniek van krijt over een geaquarelleerde achtergrond; ze zijn meestal verdeeld over twee pagina's soms staan er twee tot drie op een dubbele bladzijde. Vanaf ca. 3 jaar.