Boek
Nederlands
Voordat een 24-jarige Amerikaanse vrouw aan haar carrière als campagneleidster begint, gaat ze een jaar in Oxford Engelse 19e-eeuwse literatuur studeren, waar ze als een blok valt voor haar poëziedocent, maar hun romance ontwikkelt zich tot een menselijk drama.
Titel
Een jaar met jou
Auteur
Julia Whelan
Vertaler
Angela Knotter
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
My Oxford year
Uitgever
Amsterdam: HarperCollins, 2018
382 p.
ISBN
9789402701548 (paperback)

Besprekingen

In deze knap door Angela Knotter vertaalde roman gaat het in eerste instantie om een amusante en luchtige botsing tussen twee culturen. De Amerikaanse Ella Durran staat op het punt om in Oxford aan een studiejaar Engelse 19e-eeuwse literatuur te beginnen als ze haar droombaan krijgt aangeboden, campagneleidster worden voor de eerste vrouwelijke presidentskandidate. Eis is dat ze na een paar maanden terug naar Amerika moet. Al op de eerste dag komt ze in botsing met Jamie Davenport, het prototype van de bekakte blaaskaak. Even later blijkt hij haar poëzieleraar en na wat omwegen krijgen ze een relatie. Davenport is erudiet, rijk en knap, niets staat een feelgood-roman in de weg. Maar dan ontdekt Ella zijn verschrikkelijke geheim. Ze zal moeten kiezen: voor het echte leven met zijn gruwelijke kanten, of voor een gladde carrière in de Verenigde Staten. Achterin een epiloog waarin uit de doeken wordt gedaan hoe de roman uit een scenario is ontstaan plus een vragenlijst voor een beter begr…Lees verder

Over Julia Whelan

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Baileypalblue

Julia Whelan (Oregon, 8 mei 1984) is een Amerikaans actrice.

Biografie

Whelans vader was brandweerman en haar moeder lerares. Toen ze 5 was stond ze voor het eerst lokaal op de planken. Toen ze 10 was ging Whelan acteerlessen volgen en later verhuisde ze naar Los Angeles.

Daar kreeg ze in 1996 haar eerste rol in één aflevering van een televisieserie: Nowhere Man. Wat volgde waren meer rollen in televisieseries en ook televisiefilms. Tussen 1999 en 2002 had ze een vaste rol in de serie Once and Again. In dat laatste jaar speelde ze ook de hoofdrol in de televisiefilm The Secret Life of Zoey.

In 2004 ging Whelan Engelse literatuur studeren in Vermont en in 2006-7 als gaststudent aan de Universiteit van Oxford. Haar laatste jaar volgde ze opnieuw in Vermont en in 2008 studeerde ze af.

In november 2008 ging ze opnieuw acteren en speelde ze in de film Fading of the Cries, die in 2010 wer…Lees verder op Wikipedia