Boek
Nederlands

De stad van spiegels

Justin Cronin (auteur), Stina De Graaf (vertaler), Pon Ruiter (vertaler)
De Twaalf slechteriken en hun virussen zijn dood en een nieuw leven begint in een nieuwe wereld, totdat blijkt dat de viralen niet echt dood zijn.
Onderwerp
Apocalyps, Vampiers
Titel
De stad van spiegels
Auteur
Justin Cronin
Vertaler
Stina De Graaf Pon Ruiter Mariella Duindam
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The city of mirrors
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2017
814 p.
ISBN
9789023425489 (paperback)

Besprekingen

De stad van spiegels

Eerste zin. Aldus geschiedde het dat Amy en haar gezellen terugkeerden naar Kerrville, in de staat Texas.

Ooit is een medisch experiment helemaal misgegaan. In een poging een nieuw soort supermens te creëren, werden twaalf criminelen en één meisje (Amy) bewust besmet met het virus dat ‘Nul’ had opgelopen. In De twaalf en De oversteek vertelde schrijver Justin Cronin hoe menselijke hoogmoed de wereld honderd jaar in duisternis dompelde. Amy en haar volgers hopen in dit derde deel op een nieuw begin, maar de getormenteerde Nul leeft nog en wil Amy vernietigen. Toen het eerste boek van deze Oversteek -trilogie uitkwam, waren sommige Stephen King-fans ervan overtuigd dat de meester een nieuwe vermomming had aangenomen. Spannend, ingenieus en literair zijn deze postapocalyptische fantasy-romans ook wel, maar het mag allemaal wat minder gekunsteld – en zonder die Millennium -truc om het verhaal te lang te rekken.

***

Cargo (originele titel: The City of Mirrors), 816 blz., € 25.

Nadat de Twaalf vernietigd zijn, lijkt de rust op aarde terug te keren. Maar Nul, bron van het virus dat de aarde vrijwel totaal vernietigde, leeft nog en rust niet voor hij het meisje Amy, dat bijzondere krachten heeft, gedood heeft. Als de overlevers lucht krijgen van deze plannen, proberen zij een schip klaar te maken voor hun tocht naar een onbekend virusvrij eiland, terwijl de viralen hun nieuwe aanval opzetten. Zinderend slot van de Oversteek-trilogie* dat ondanks de ruim achthonderd pagina's steeds blijft boeien en niet los gelezen kan worden van de andere delen. Ook dit slotdeel met de vele sympathieke hoofdpersonen staat vol boeiende verhaallijnen en wendingen, maar ook met bloedige, horrorachtige moordpartijen. De ijzingwekkende finale vindt plaats in New York, waar in deze stad der spiegels alle puzzelstukjes bij elkaar komen. Ook dit derde deel is een knap geschreven en zeer onderhoudend verhaal voor fans van de eerste twee delen en liefhebbers van horror en SF. Kleine druk.

Over Justin Cronin

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Justin Cronin (1962) is een Amerikaanse auteur. Hij won onder andere voor zijn fictie de PEN/Hemingway Award, de Stephen Crane Prize en de Whiting Writer's Award.

Cronin werd geboren in New England en studeerde af aan de Harvard-universiteit en de Iowa Writers' Workshop. Hij heeft creatief schrijven geleerd en was de 'author in residence' aan de La Salle University in Philadelphia, PA van 1992 tot 2005. Hij was professor in de Engelse taal aan de Rice University.

Cronin werkt aan een trilogie over een post-apocalyptische vampier, waarvoor hij een contract afsloot ten bedrage van 3,75 miljoen dollar. Het eerste deel, The Passage, werd uitgegeven in juni 2010 en behaalde gunstige recensies. Eerder rapporteerde de New York Times dat Fox 2000 de filmrechten van het eerste boek in de trilogie voor 1,75 miljoen dollar had gekocht. Het is bekend dat de film geregisseerd zal worden door Ridley Scott. Samen met Fox 2000 boden nog drie andere studio's voor de rechten: U…Lees verder op Wikipedia