Boek
Nederlands

De bende van Jan de Lichte ; De zoon van Jan de Lichte

Louis Paul Boon (auteur)

De bende van Jan de Lichte ; De zoon van Jan de Lichte

In de reeks:
Grote ABC; 578
In het achttiende-eeuwse Vlaanderen terroriseren een man en zijn bende, bestaande uit landlopers en dieven, het land.
Onderwerp
De Lichte, Jan
Titel
De bende van Jan de Lichte ; De zoon van Jan de Lichte
Auteur
Louis Paul Boon
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1987
370 p.
ISBN
90-295-0331-9

Besprekingen

Voor geen gendarme bang

Louis Paul Boon had een boontje voor het opstandige Vlaanderen, maar vooral voor geschiedschrijving met mensen van vlees en (veel) bloed, zoals blijkt uit zijn beide historische romans over de achttiende-eeuwse bandiet Jan de Lichte.

Hij was de Vlaamse versie van de bende van Cartouche. Jan de Lichte, de legendarische rovershoofdman uit Aalst, stierf drie jaar jonger dan zijn Franse voorbeeld. Hij was pas 25 toen hij op 13 november 1748 in het openbaar werd geradbraakt, samen met tientallen anderen van zijn kornuiten. Louis Paul Boon, zelf een Aalstenaar, kende het verhaal dankzij zijn grootvader Sooi en besloot het geval De Lichte uit te spitten en van hem een heuse revolutionair te maken. De bende van Jan de Lichte, Boons bandietenroman, verscheen in boekvorm voor het eerst in 1953 en werd nu samen met De zoon van Jan de Lichte uit 1961, heruitgegeven als achtste deel van het Verzameld Werk. Wie vandaag beide boeken-in-één samen leest, wordt geconfronteerd met het arme, zeer arme Vlaanderen uit de achttiende eeuw en met een onoverzichtelijk kluwen van schermutselingen waarbij vooral de stakkers zichzelf uitmoorden. Hij merkt ook hoe Boon de vader in het eerste luik heel anders laat praten dan de zoon in het t…Lees verder

Het enige boek dat mijn op een keer gehospitaliseerde vader-de-werkman ooit las was De bende van Jan de Lichte ? en hij heeft het uitgelezen, hoewel hij toen al uit het ziekenhuis was ontslagen. 'Een volksboek met ondergrondse bedoelingen', zo noemde Boon de oerversie van deze bandietenroman. De plot is niet zo moeilijk na te vertellen: bandiet Jan de Lichte richt een roversbende op die de buit onderling zou verdelen en die zich met name aan de rijken en de onderdrukkers zou vergrijpen. Maar uiteindelijk wordt de bendeleider ter dood gebracht en lijkt de orde hersteld.

Een roman met een braaf-christelijke moraal, wie wind zaait enzovoort en moge het goede zegevieren etcetera? Nee, daarvoor is Boon al van in het begin van zijn carrière te zeer een sluipmoordenaar van de geldende moraal, te zeer verbitterd en gedesillusioneerd. In de jaren '50 kan hij geen onversneden utopische romans meer schrijven. Eerlijke mensen lijken in dit door armoe en bezetting geteisterde arm Vla…Lees verder
Bijna klassiek geworden verhaal over een achttiende-eeuwse figuur uit Vlaanderen die met zijn bende het land terroriseerde. Door allerlei mislukkingen en tegenslagen eindigde zijn leven, en dat van een deel van zijn aanhangers, aan de galg. In het vervolg, 'De zoon van Jan de Lichte', laten de uiteengeslagen resten van zijn bende alle vroegere idealen varen in het verarmde en geplunderde Vlaanderen. Deze werken, waarin de auteur aansluit bij de oude volksboeken vol snel op elkaar volgende gebeurtenissen, behoren tot zijn meest leesbare boeken. Geïllustreerd met kleine tekeningen in zwart-wit, kleine druk.

Over Louis Paul Boon

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ben Merk / Anefo

Lodewijk Paul Aalbrecht (Louis Paul) Boon (Aalst, 15 maart 1912 – Erembodegem, 10 mei 1979) was een Belgisch schrijver van onder meer poëzie, romans, novellen, pornografie, cursiefjes (Boontjes), kunst- en literaire kritieken. Daarnaast was hij kunstschilder. Hij is vooral bekend van de romandiptiek De Kapellekensbaan (1953) / Zomer te Ter-Muren (1956) en van Menuet (korte roman, 1955).

Biografie

Louis Paul Boon werd in 1912 geboren in Aalst als oudste kind van Jef Boon en Stella Verbestel. Zijn zus Jeanneke (1923-1949) werd elf jaar later geboren. Zijn jongere broer heette Frans Herman (1928-1976).

Eerste Wereldoorlog

Hoewel Boon ten tijde van de Eerste Wereldoorlog nog erg jong was, zijn er genoeg indrukken blijven hangen om te boek gesteld te worden op de eerste vijftig bladzijden van Verscheurd jeugdportret (1975). Duitse soldaten en krijgsgev…Lees verder op Wikipedia