Boek
Nederlands

De idealisten

Louise O. Fresco (auteur)
Een jonge arts vertrekt naar Afrika om de wereld beter te maken, maar door een ontmoeting met een ambitieuze rijkaard raakt zijn idealisme ernstig aan het wankelen.
Titel
De idealisten
Auteur
Louise O. Fresco
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2018
352 p.
ISBN
9789044634969 (hardback)

Besprekingen

Louise Fresco levert doorwrochte ideeënroman als afsluiting van trilogie over engagement

Ze onderzoekt de houdbaarheid en geloofwaardigheid van diverse soorten idealisme.

De tropenarts in donker Afrika, het is dé verpersoonlijking van idealisme. Iemand die zich belangeloos inzet voor de goede zaak; het behandelen van arme mensen die zonder hulp zullen sterven. Ontmoet dokter Marcus, de stoïcijnse held uit De idealisten, de laatste roman in het drieluik van schrijver en wetenschapper Louise O. Fresco (1952), waartoe ook De kosmopolieten en De utopisten behoren. Het draait ook in dit deel om de vraag: wat is engagement?

Is het de onverstoorbaarheid van dokter Marcus, die dag in dag uit doorwerkt onder deerniswekkende omstandigheden? Is het de armoedebestrijding van de rijke weldoener Bentz, die zijn filantropische stichting runt als een bedrijf met businessplan? De manier waarop de paters en zusters op de missiepost hun leven opofferen om het christendom te brengen? Of is het ware engagement het optimisme van Nbibi, een door zijn clan uitgestoten blinde dwerg die ondanks alles blijft geloven in een…Lees verder

Het derde, los te lezen deel van een drieluik, na 'De Kosmopolieten' (2003) en 'De Utopisten'(2007) waarin de vraag centraal staat: wat is engagement? En: moet de mens de wereld verbeteren? Dokter Benjamin Marcus vertrekt naar Afrika als idealist. In een missiepost laat hij zich bijstaan door de gehandicapte Ndidi. Dat contact maakt zijn goede bedoelingen concreet, maar steeds meer gaat Marcus twijfelen aan wat zijn werk in feite bijdraagt aan de verbetering van de wereld. Een bezoek van een Amerikaanse weldoener zet zijn denkbeelden op losse schroeven. Is de tijd van idealen inderdaad voorbij? In deze roman wordt deze worsteling in het hoofd van de arts heel invoelbaar gemaakt. Het lot van Ndidi symboliseert de Werdegang van Marcus. Hij blijft achter, alleen met zijn voorvaderlijke geesten en het idealisme van een Europese wereldverbeteraar.

Moedeloze Marcus

Fresco toont zich in de gedachte dat kunst een nieuwe samenleving voorbereidt de grootste idealist.

Louise Fresco is het uitgesproken voorbeeld van een schrijver die van zijn beroep of roeping literatuur maakt. De voormalige hoogleraar Duurzame Ontwikkeling en directeur bij de Wereld Voedsel Organisatie schrijft over idealisten, niet meer en niet minder. In haar eerste roman 'De kosmopolieten' vroeg ze zich af of het in onze tijd nog mogelijk is een idealistische wereldburger te zijn. In het vervolg erop, 'De utopisten', beschreef ze de dubieuze ontwikkeling van een stelletje voormalige utopisten en activisten tot maatschappelijke succesnummers. En in haar jongste roman 'De idealisten' komt de hardcore-business van de idealist aan bod: een dokter die in het Afrikaanse oerwoud een ziekenhuis runt.

Zoals in al haar romans kijkt ze ook in 'De idealisten' met een mengeling van scepsis en pragmatisme aan tegen de pure idealist. Dokter Benjamin Marcus, zoon van Joodse ouders die de kampen hebben meegemaakt, begint na tientallen jare…Lees verder

Over Louise O. Fresco

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Henk Thomas

Louise Ottilie Fresco (Meppel, 11 februari 1952) is een Nederlands wetenschapper, bestuurder en schrijver. Fresco is voorzitter van Wageningen University & Research.

Biografie

Huidige academische functies

Vanaf 1 juli 2014 is Prof.dr.ir. Louise O. Fresco bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research.

Daarvoor was zij universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, met als aandachtsgebied de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief. Op 24 mei 2014 gaf zij haar afscheidscollege aan de UvA.

Louise Fresco is lid van de KNAW, buitenlands lid van de Royal Swedish Academy of Agriculture and Forestry in Stockholm, corresponderend lid van de Real Academia de Ingeniería in Madrid, lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en buitenlands lid van de Académie d’agriculture de Fr…Lees verder op Wikipedia