Boek
Nederlands

Stenen voor een ransuil

Maarten 't Hart (auteur)

Stenen voor een ransuil

In de reeks:
Grote ABC; 175
Drie episoden uit het leven van de homoseksuele zoon van een gereformeerde predikant.
Titel
Stenen voor een ransuil
Auteur
Maarten 't Hart 1944-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1981
177 p.
ISBN
90-295-1872-3

Besprekingen

Het debuut van Maarten 't Hart behoort tot het beste werk van deze auteur. Het zijn drie lange verhalen waarin de hoofdpersoon dezelfde is, alleen iedere keer vanuit een ander perspectief gezien en in verschillende leeftijdsfasen. Talloze elementen die ook in ander werk van de schrijver voorkomen, spelen ook hier een rol: het streng gereformeerde milieu, de ouders-kind-relatie, de homoseksualiteit, de schuchterheid in het relaties leggen. De verhalen zijn vloeiend geschreven, mooi en helder van taal, terwijl de soberheid van stijl indrukwekkend is.

Over Maarten 't Hart

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel Dr. Jost Hindersmann

Maarten 't Hart (Maassluis, 25 november 1944) is een Nederlandse gedragsbioloog en schrijver.

Leven en werk

't Hart werd geboren als oudste zoon van een gereformeerde grafmaker. Hij bezocht het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen en studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij in 1978 promoveerde op het proefschrift A study of a short term behaviour cycle: Creeping through in the three-spined stickleback. Hij werkte daarna als etholoog. Tot zijn overige wetenschappelijke publicaties behoren Ratten (1973) en De stekelbaars (1978).

In zijn studententijd brak 't Hart met het christelijke geloof. Hij heeft in zijn werk het geloof herhaaldelijk sterk polemisch behandeld en zet zich met name af tegen het monotheïsme. Vooral zijn twee bundelingen 'alternatieve Bijbelstudies' Wie God verlaat heeft niets te vrezen en De bril van God zijn hier voorbeelden van. Ook in zij…Lees verder op Wikipedia