Meisje zonder huid

Mads Peder Nordbo (auteur), Renske Wiltink (vertaler)
Wanneer een Deense journalist naar Groenland verhuist en de verdwijning van een mummie onderzoekt, ontdekt hij een connectie met een aantal oudere moorden.
Titel
Meisje zonder huid
Auteur
Mads Peder Nordbo 1970-
Vertaler
Renske Wiltink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Pigen uden hud
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2018
364 p.
ISBN
9789026340314 (paperback) 9789026348228 (paperback, ISBN sticker)

Andere formaten:

Besprekingen

De Deense journalist Matthew Cave verliest door een auto-ongeluk zijn zwangere vriendin. Om zijn verdriet te ontvluchten verhuist hij naar Groenland, waar hij gaat werken bij een plaatselijke krant in Nuuk. Hij onderzoekt de verdwijning van een mummie én de moord op een politieagent. Matthew ontdekt een connectie met een viertal moorden uit 1973, die weer in verband staan met de verdwijning van drie meisjes. Hij gaat op zoek naar mensen die meer weten van deze zaken. De enige die hij echter lijkt te kunnen vertrouwen, is de jonge Groenlandse Tupaarnaq die net is vrijgekomen uit de gevangenis. De schrijver (1970) die zelf in Groenland woont, hanteert een fraaie schrijfstijl en de spanningsopbouw is van hoog niveau. De structuur van het verhaal is goed. Nordbo wisselt beeldende beschrijvingen en geloofwaardige dialogen uitstekend af en de overgangen tussen heden en verleden zijn vloeiend. De karakteriseringen zijn goed uitgewerkt.

Moord met een vrouwenmes

Eerste in het Nederlands vertaalde 'arctische' thriller uit Groenland is sfeervol, maar bloederig.

Matthew Cave heeft het de hele dag koud en slaapt slecht. Hij is naar het Groenlandse Nuuk gevlucht nadat zijn vrouw en ongeboren kind zijn verongelukt. In Kopenhagen herinnert alles daaraan, in Nuuk wachtten ijzige kou en een eenvoudig baantje bij de plaatselijke krant.

Maar dan mag Matthew als journalist verslag doen van de vondst van een mummie in het ijs. Een mummie met een Scandinavisch uiterlijk uit de Vikingtijd. Dat is wereldnieuws. Het zou de eerste goed geconserveerde Viking kunnen zijn die op Groenland ooit werd gevonden. Deze mummie kon wel eens net zo beroemd worden als Ötzi, de sneeuwman uit Tirol. Matthews hoofredacteur stuitert van opwinding: 'CNN gaat zeker bellen'.

Een dag na de ontdekking en het maken van foto's verdwijnt de mummie. De agent die achterbleef bij de vindplaats is vermoord. Hij is opengesneden, de darmen liggen rond het lichaam, overige organen lijken verdwenen.

Alle foto's van de mummie zijn ook gestolen. De autoriteiten v…Lees verder