Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Tonus en Troet

Marc De Bel (auteur), Steven Dhondt (illustrator)
Tonus en Troet is een modern sprookje vol paarse vliegkriebels en andere gekte. Een verhaal over vriendschap en respect voor alles wat groeit en loeit in de natuur.
Titel
Tonus en Troet / Marc de Bel ; met tek. van Steven Dhondt
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Steven Dhondt 1974-
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2001
[88] p. : ill.
ISBN
90-5908-001-7

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Er was eens een bioboer, wiens grond bedreigd werd door de plannen van een hebzuchtige burgemeester. Hij vloog op zijn koe naar de koning, die meteen meekwam om de burgemeester op zijn plaats te zetten. De bioboer maakte snel een hit en verdiende zo geld genoeg om de grond te kopen. Zo mager bakte Marc de Bel het zelden. Waar hij in boeken als die over Blinker, De monsters van Frankenzwein of Malus nog pogingen deed om toch nog enige originaliteit in zijn verhaal te brengen, lijkt zijn inspiratie nu helemaal zoek. Boeren wiens grond bedreigd wordt, op geld beluste burgemeesters, hulpvaardige koningen: ze overbevolken de kinderboeken. Ook vliegende koeien zijn niet nieuw. Om het geheel op te smukken haalt de auteur zijn hele trukendoos boven: Tonus, de bioboer, woont op een idyllisch boerderijtje in een dorpje dat natuurlijk 'Groenbeek' heet en waar iedereen opgewekt en blij is, behalve de burgemeester en zijn vrouw. Zij kijken altijd "vreselijk zuur, alsof er net …Lees verder
Wanneer bioboer Tonus Wortel ontdekt dat er in het weiland voor zijn boerderij gebouwd gaat worden, komt hij in actie. Omdat zijn enige koe, Troet, giftige paddestoelen eet en ineens kan vliegen, komt Tonus bij de koning, die voor hem regelt dat de burgemeester de koop van het stukje land verbiedt. Een aardig verhaal, waarin fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen. Tekst en illustraties zijn in het groen gedrukt om te benadrukken dat de auteur voorstander is van biologische landbouw. Het is opvallend dat zowel van de auteur (achterin het boek) als van Tonus (op de eerste pagina) gezegd wordt dat zij daar voorstander van zijn "Niet met stinkmest en gif, maar met stro en compost. En met veel liefde." Het verhaal is in een vlotte stijl geschreven met veel dialogen. Het bevat veel clichématige tekeningen, die in grootte variëren en ingekleurd zijn met groene tinten. De tekst volgt de vorm van de tekeningen. De kleurige en aantrekkelijke kaft tonen Tonus en Troet, die door de lucht vl…Lees verder

Over Marc De Bel

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikk…Lees verder op Wikipedia

Suggesties