Boek
Nederlands

Een kind in de sloot

Marianne Busser (auteur), Ron Schröder (auteur), Dagmar Stam (illustrator)
Koen en Lot gaan naar het park. Daar zien ze een vrouw. Ze huilt omdat Tim kwijt is. Tim is nog maar twee jaar. Koen en Lot gaan ook zoeken. Na een poos zien ze Tim bij de sloot. "Pas op!" roept Lot. Maar het is al te laat... Tim valt in het water. Wat moeten Koen en Lot doen?
Onderwerp
Helpen
Leesniveau
AVI 2
Titel
Een kind in de sloot / Marianne Busser en Ron Schroder ; met ill. van Dagmar Stam
Auteur
Marianne Busser Ron Schröder
Illustrator
Dagmar Stam
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2001 | Andere uitgaves
32 p. : ill.
ISBN
90-269-9493-1

Besprekingen

Koen en Lot gaan op zoek naar kleine Tim, die wegliep uit zijn tuin. Ze vinden de peuter aan de oever van een sloot en kunnen hem nog net uit het water halen. Lot en Koen zijn echte helden. Hun avontuur komt zelfs in de krant.

Een boeiend verhaal met herkenbare elementen, zoals het onbegrip van de moeder van Lot die vergeet te luisteren naar haar dochtertje en boos is omdat Lot nat en vies thuiskomt. Ondanks de leestechnische beperkingen (AVI 2), is dit verhaal mooi geschreven in een natuurlijke, vlotte taal. De grappige, detailrijke prenten van Ron Schröder sluiten perfect aan bij de tekst.

[Anita Wuestenberg]
Lot en Koen redden een kind uit de sloot. Zo komen ze in de krant en worden ze toegejuicht door de klas. Deeltje uit de serie 'Koen en Lot'*, kinderen van deze tijd: ze zijn boos op hun moeder, zelfstandig en ondernemend. De eigentijdse ouders zijn niet moraliserend en tot slot boetvaardig. Een fris en vlot verteld verhaal met een klassiek gegeven. Eerste leesboek, waarin de teksten iets meer dan de helft van het boek in beslag nemen. Er is sprake van een eenvoudig zinsbouw in zinnen van een beperkte lengte. De meeste woorden zijn eenlettergrepig. Er wordt gebruik gemaakt van punten (ook hoofdletters), komma's en aanhalingstekens. Iedere zin begint op een nieuwe regel, AVI-M3. De illustraties staan op een niet storende wijze door de tekst verspreid. Het zijn met pen getekende en met waterverf ingekleurde, grappige plaatjes. Ze ondersteunen de tekst en zijn zelfs bijna dragend. Het gekleurde omslag ziet er vrolijk en uitnodigend uit. Vanaf ca. 6 jaar.

Koen en Lot. Een kind in de sloot

Dit is geen nieuwe serie wel een nieuw verhaal en eigentijds uitgegeven. Koen en Lot zijn twee vrienden. De mama van Lot heeft een slechte bui. Lot loopt naar buiten en zoekt haar vriendje Koen op. In het park komen ze een vrouw tegen die in paniek is omdat ze haar zoontje kwijt is. Koen en Lot zullen haar helpen zoeken. Algauw vinden ze de kleine jongen. Hij wil zijn bal uit de sloot pakken, maar valt er zelf in. Koen en Lot moeten samenwerken en gaan ook de sloot in om de jongen eruit te helpen. Vuil en nat brengen ze de kleine Tim terug bij zijn mama. Die is zo gelukkig dat ze Koen en Lot beloont met een geschenkje. Maar er is nog meer: ze haalt er zelfs de krant bij om een foto van de dappere redders te nemen!

Een klassiek boekje maar wel met eigentijdse invulling: kinderen die ondernemend zijn en hun ouders van antwoord durven dienen. Een boekje aangepast voor de eerste lezers; duidelijk en groot lettertype op een witte ondergrond, elke bladzijde een kleurrijke teke…Lees verder

Suggesties