Boek
Nederlands

Een schat in het park

Marianne Busser (auteur), Ron Schröder (auteur), Mark Janssen (illustrator)
Koen en Lot weten niets te doen. Buurman Bol stuurt ze naar het park. Daar zien ze een rare man. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Leesniveau
AVI M3, AVI 2
Titel
Een schat in het park
Auteur
Marianne Busser Ron Schröder
Illustrator
Mark Janssen 1974-
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2015
31 p. : ill.
ISBN
9789000346059 (hardback)

Besprekingen

Koen en Lot vervelen zich. Het is ook veel te warm. Buurman Bol stelt voor om iets geks te gaan doen: "ga naar het park, dan doe je net of er een boef is". En ja hoor, in het park gedraagt een man zich erg vreemd. Hij verstopt er een groot pak. De kinderen nemen het pak mee naar buurman Bol. Daar blijkt dat buurman de kinderen mooi beetgenomen heeft.
Een grappig verhaaltje, dat helaas bol staat van stereotiepe gedragingen: Koen is dapper en moedig en neemt voortdurend de leiding. Lot gilt en is bang. Ze doet precies wat Koen zegt. Zowel tekst als prenten zijn rolbevestigend.
Het boek heeft op de leeservaringsschaal AVI 2 en leeservaring C. Ondanks deze leestechnische beperkingen is dit een vlot verhaal, geschreven in een heel natuurlijk klinkende, spontane taal.
[Anita Wuestenberg]
Eerste leesboekje over Koen en zijn vriendinnetje Lot die zich op een warme zomerdag reusachtig vervelen. Gelukkig heeft buurman Bol een plannetje en dat leidt tot een spannend avontuur met een verrassende ontknoping. Mooi uitgegeven boekje uit de serie 'Koen en Lot'* met vrolijk gekleurde, nieuwe tekeningen van Mark Janssen en een aantrekkelijk omslag waarop beide kinderen staan afgebeeld, terwijl ze een gat graven. De tekst is tussen de tekeningen door afgedrukt waarbij elke zin op een nieuwe regel begint. De zinnen zijn nooit langer dan zeven woorden. Het taalgebruik is eigentijds zoals 'poe hee, wat is het heet'. Omdat het verhaal vrijwel uitsluitend in eenlettergrepige woorden is geschreven, kunnen kinderen er na enkele maanden leesonderwijs al mee oefenen, AVI-M3. Naast oefenstof is er ook emotioneel heel wat te beleven dankzij de goed opgebouwde spanningsboog en de humor. Vanaf ca. 6 jaar.

Koen en Lot. Een schat in het park

Dit is een boekje voor eerste lezertjes (AVI M3). Een leuk en zelfs een beetje spannend verhaal met eenvoudige woorden.

Koen en Lot vervelen zich. Buurman Bol bokst zonder hun medeweten een leuk avontuur voor het duo in elkaar. Er zou immers een boef verscholen zitten in het park. Met een klein hartje gaat het tweetal op onderzoek. Het geheime pak dat door de boef wordt achtergelaten, blijkt een fijne verrassing te zijn. Uiteindelijk komt uit dat het hele avontuur opgezet spel is, maar dat wordt gevierd met een ijsje. Of hoe verveling snel kan omslaan in avontuur.

Leuke prenten nemen je mee door het verhaal. Ideaal voor beginnende lezers die 'saaie' woordjes in rijtjes uit de schoolboeken maar niets vinden. Wat is er immers leuker dan te kunnen zeggen dat je een heel boek met een echt verhaal hebt uitgelezen?


Suggesties