Boek
Nederlands

Joris Kabeltje

Mies Bouhuys (auteur), Fiep Westendorp (illustrator)
+1
Joris Kabeltje
×
Joris Kabeltje Joris Kabeltje
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Bundeling van ruim dertig verhalen over Joris Kabeltje, die in de televisiestudio van zijn vader allerlei avonturen beleeft. Met vrolijke kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Televisie
Titel
Joris Kabeltje
Auteur
Mies Bouhuys
Illustrator
Fiep Westendorp
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Fiep, 2012
88 p. : ill.
ISBN
9789045111056 (hardback)

Besprekingen

In dit voorleesboek zijn 32 verhalen gebundeld van Joris Kabeltje. Joris krijgt zijn naam in de televisiestudio waar zijn ouders werkzaam zijn: hij raakt verknoopt in de vele kabels. In die studio beleeft Joris, samen met camera’s die tot leven komen, met studiogasten, zijn vriendinnetje Margrietje, poes Kardoes, cameramensen en regisseurs allerlei aardige avonturen. Enkele verhalen zijn ook gekoppeld aan jaarfeesten (Sinterklaas en Kerstmis). De verhalen, die medio jaren zestig ontstonden en werden gepubliceerd in het tijdschrift Eva en later opnieuw gebruikt werden in het kleuterblad Bobo, zijn ditmaal ingekort en bewerkt. Toch is er veel nostalgisch en authentieks overgebleven. Wat opvalt is dat de levendige dialogen, de frisse taal en de aangename thematiek ook nu nog actueel zijn. De verhalen beslaan twee of drie pagina's en zijn gedrukt in twee kolommen. Ze komen tot leven door de veelkleurige, aansprekende, mimisch op de lachspieren werkende illustraties, waarin camera’s glimla…Lees verder

Over Mies Bouhuys

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Beeld en Geluid

Maria Albertha (Mies) Bouhuys (Weesp, 10 januari 1927 – Amsterdam, 30 juni 2008) was een Nederlandse scenario-, toneel- en kinderboekenschrijfster. Ook schreef ze gedichten. Ze was woonachtig in Amsterdam.

Bouhuys was gehuwd met de dichter Ed. Hoornik. Ze werd opgeleid tot onderwijzeres maar stond nooit voor de klas. In 1958 trad ze in dienst van de AVRO als regisseuse en scenarioschrijfster van televisiekinderprogramma's, zoals Het mannetje op zolder met in de hoofdrol Leen Jongewaard, als meneer Leeuweriks en Tinkeltje cq Varen is fijner dan je denkt, met Piet Römer, Ageeth Scherphuis, Cecilia Lichtveld en Sepha Dierikx, in de rol van respectievelijk de scheepskok, meneer King, de omroepster Ageeth, mejuffrouw Zeefje en mevrouw Grazia Morena. Zij was tevens enkele jaren bestuurslid van de Vereniging van Letterkundigen (VvL).

Zij debuteerde in 1948 bij D.A. Daamen's Uitgeversmaatschappij met de gedichtenbundel Ariadne op Naxos, waarvoor zi…Lees verder op Wikipedia