Boek
Nederlands

Wees onzichtbaar

Murat Isik (auteur)
Een Turkse jongen groeit met zijn zusje op in de Bijlmer in de jaren 80 en 90.
Titel
Wees onzichtbaar
Auteur
Murat Isik
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2017
596 p.
ISBN
9789041422903 (paperback)

Besprekingen

Angsthaas en Hulk

Opgroeien in de Bijlmer in Amsterdam: de Nederlander van Turkse afkomst Murat Isik maakt van zijn coming-of-ageroman een met Karl Ove Knausgård vergelijkbare leeservaring.

Amsterdam Zuid-Oost heet tegenwoordig het stadsdeel dat vroeger bekendstond als het getto Bijlmermeer. De wijk met veel groen, de auto's verborgen in parkeergarages, grasvelden om te ontspannen en te spelen tussen de immense, honingraatvormige flatgebouwen, ontstond ooit op de tekentafel van een idealist. De eerste bewoners trokken er in 1968 in. Na de onafhankelijkheid van de Nederlandse kolonie Suriname stroomden iedere week nieuwe Surinaamse families rechtstreeks van Schiphol naar de Bijlmer. Daarna kwamen de Ghanezen en de Antillianen.

Het Turkse gezin dat Murat Isik (39) zo levendig beschrijft in zijn tweede roman Wees onzichtbaar komt in 1983 te wonen in de flat Fleerde, die nu goeddeels vervangen is door laagbouw. Het gezin is blij Duitsland, waar het illegaal leefde en altijd op zijn tellen moest passen, te verlaten en in een ruime, betaalbare flat te wonen. De verloedering zet in als de Amsterdamse binnenstad wordt scho…Lees verder

Wees onzichtbaar

Eerste zin. In de tijd dat de eerste springers te pletter vielen van onze flat, begon mijn vader aan zijn nachtelijke pleziertochten door Amsterdam.

De kleine Metin groeit begin jaren 1980 op in de beruchte Amsterdamse Bijlmerwijk: hoogbouwflats die jaar na jaar meer armoede, geweld en heroïnejunks aantrekken. Tot een Boeing 747 er in 1992 een einde aan maakt. Metins gezinssituatie is problematisch, met een vader die twee zaken gemeen heeft met zijn anarchistische en communistische vrienden: haat tegen het kapitalisme en liefde voor alcohol en gokspelen. Ziedaar het kader waarbinnen Murat Isiks tweede autobiografisch geïnspireerde roman Wees onzichtbaar speelt.

Wees onzichtbaar is de les die Metin thuis leert, wanneer zijn dronken vader weer eens wild om zich heen slaat. Ook op school probeert Metin onzichtbaar te zijn, maar uiteindelijk zal hij voor zijn medeleerlingen altijd ‘de schoonmaker’ blijven. Touché, denk je dan, want wat wordt in onze maatschappij van een migrant anders verwacht dan dat hij onzichtbaar is?

Isik schrijft zonder literaire tierlantijnen, rechtt…Lees verder

Tweede roman van Murat Isik (1977) die met zijn succesvolle debuut ‘Verloren grond’ onder meer de publieksprijs van De Bronzen Uil won. De verteller en ik-persoon is Metin, een Turkse jongen die in de jaren tachtig en negentig van de twintigste eeuw opgroeit in de Bijlmer. Ondanks zijn tirannieke vader die een zwaar stempel op het gezinsleven drukt en de gestage teloorgang van de ooit idealistisch ontworpen Bijlmer, blijft de zachtaardige Metin zich met vallen en opstaan door zijn kindertijd en puberteit heen worstelen. In ruim honderd korte hoofdstukken wordt met veel mededogen het verhaal van een jong allochtoon gezin en dat van een jonge probleemwijk verteld. De auteur heeft een heel eigen stijl die zich kenmerkt door een heldere vertelstem zonder literaire pretentie en oog voor verbluffend veel sprekende details. Het houdt het midden tussen een typisch ‘coming of age’-verhaal en een grotestadsroman en is een absolute aanrader voor wie de tijdsgeest wil vatten van Nederland in de l…Lees verder

Over Murat Isik

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Arild Vågen

Murat Işık (İzmir, 11 september 1977) is een Nederlandse schrijver en jurist van Zaza-Turkse afkomst. Işık studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam en San Francisco State University. Zijn eerste prijs kwam voor zijn korte verhaal 'De purperen citroen' tijdens de juni Kunstmaand van 2007. Dit verhaal is door regisseur Thomas Bijsterbosch vertaald in een theaterstuk. In 2011 kreeg hij de El Hizjra Literatuurprijs voor het korte verhaal 'De laatste reis'.

In 2012 kwam zijn eerste roman uit; 'Verloren Grond', waarvoor hij de publieksprijs van De Bronzen Uil kreeg. Verloren Grond vertelt de familiegeschiedenis van zijn ouders in Oost-Turkije. In 2017 kwam zijn tweede roman uit: Wees Onzichtbaar. Dit verhaal speelt zich af in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer, waar Işık is opgegroeid. Deze roman werd bekroond met de Nederlandse Boekhandelsprijs 2018, de Libris Literatuur Prijs 2018 en De Inktaap 2019.

Publicat…Lees verder op Wikipedia