Boek
Nederlands

Moord op de moestuin

Nicolien Mizee (auteur)
+1
Moord op de moestuin
×
Moord op de moestuin Moord op de moestuin

Moord op de moestuin

Genre:
Judith huurt een boswachtershuisje en een bijbehorende moestuin op het landgoed van vrienden. De onderlinge verhoudingen zijn nogal gespannen.
Onderwerp
Tuinieren
Titel
Moord op de moestuin
Auteur
Nicolien Mizee
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2019
239 p.
ISBN
9789038802015 (paperback)

Besprekingen

Moord op de moestuin

Moord op de moestuin.

Judith, Juut voor de vrienden, is 45 en net getrouwd - maar ze is al snel van haar roze wolk afgedonderd: haar Thijs kreeg drie maanden na hun trouwdag een hartaanval. En revalideren is lastig als je buren aan het verbouwen zijn. Juuts zus Cora brengt redding: ze huurt een boswachtershuisje op landgoed Groenlust, waar ze samen met Thijs en Cora's man Ab de zomer zullen doorbrengen. Laat dat landgoed net bewoond zijn door twee jeugdvriendinnen van de zussen met hun demente moeder. Moord op de moestuin neemt een lange aanloop, maar zodra je met het gezelschap op Groenlust bent gearriveerd, krijg je het gevoel dat je in een aflevering van Mid­somer Murders bent beland: een verwaarloosd landgoed waar een vloek op rust, spanningen tussen de eigenaars en de volkstuiniers die er hun stekje hebben - kleurrijke figuren die ook onderling meer dan één eitje met elkaar te pellen hebben. Er wordt gegluurd, geroddeld en gemanipuleerd dat het een aard heeft en er valt hier en da…Lees verder

Doodskop in de slaschaal

Een paar scheutjes Agatha Christie en een flinke dosis Nicolien Mizee hebben een spannende roman opgeleverd, met vileine humor en fijnzinnige psychologische analyses.

Elke vijf jaar herleest Nicolien Mizee het gehele oeuvre van Agatha Christie, de suspensekoningin die begin twintigste eeuw dik zestig detectives en zes romans schreef. Vooral de gewoonte van Christie nooit te oordelen over haar personages, vindt Mizee (54) heerlijk. Na vijf veelgeprezen romans en twee bundels van haar beroemde 'Faxen aan Ger', waarin ze haar nimmer antwoordende docent scenarioschrijven Ger Beukenkamp vertelt over wat haar bezighoudt, vond ze het tijd voor een eigen, uiterst Mizee-esque detective, Moord op de moestuin.

Uit de gereedschapskist van Christie leende ze een moord, een gesloten, ogenschijnlijk braaf-burgerlijk biotoopje bewoond door een overzichtelijk aantal verdachten, met ieder hun moordzuchtige motieven, meerdere plotwendingen en een verteller die geen moreel oordeel velt over deze figuren. Daaraan voegde ze enkele typische Mizee-elementen toe: een onaangedane en haast laconieke toon, vileine humor, licht absurdisme en een wat naïeve hoofd…Lees verder

Om haar kersverse herstellende echtgenoot uit de herrie van de stad te halen, huurt Judith een boswachtershuisje op het landgoed van vrienden. Daar hoort een volkstuincomplex bij, waar ze een perceel huurt. De wederwaardigheden van de landgoedbewoners, de verhoudingen tussen de tuinhuurders, gelardeerd met informatie over planten en koken, vormen de hoofdmoot. Pas laat komt de moord ter sprake, die natuurlijk door Judith wordt opgelost. Het is een wat tam verhaal maar vol humor en psychologische analyses en met een Agatha-Christie-achtige oplossing. Mizee heeft haar eigen fanclub; dit boek werd uitgekozen als Boek van de Maand Februari door het boekenpanel van DWDD. Mizee (1965) schreef eerder succesvolle boeken en is columniste o.a. bij Zin.

Over Nicolien Mizee

Nicolien Mizee (Haarlem, 1965) is een Nederlandse schrijver. In 2003 werd zij genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs voor haar boek Toen kwam moeder met een mes. In 2019 werd zij genomineerd voor de BookSpot Literatuurprijs voor haar boek Moord op de moestuin. In 2020 won zij de Henriette Roland Holst-prijs voor haar boeken De kennismaking - Faxen aan Ger en De porseleinkast - Faxen aan Ger.

Bibliografie

  • Voor God en de Sociale Dienst. Roman. Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2000
  • Toen kwam moeder met een mes. Roman. Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2003
  • En Knielde Voor Hem Neer. Roman. Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2006
  • De halfbroer. Roman. Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2015
  • De wereld van Wollebrandt. Kinderboek. Amsterdam: Uitgeverij Brandt, 2016
  • De kennismaking - Faxen aan Ger. Brieven. Am…Lees verder op Wikipedia