Boek
Nederlands

Het meisje de jongen de rivier

Paul Verrept (auteur)

Het meisje de jongen de rivier

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Ooit zwom een vis in een rivier. De vis verdween in de buik van een man, een vrouw en hun zoon. Met de man en de vrouw gebeurde die nacht iets vreemds. En de zoon zonk weg in een lange, diepe slaap. Heel veel jaren later ging een meisje op zoek naar geluk. Ze vond de zoon en vlijde zich tegen hem aan. Toen ze wakker werden, waren er geen woorden nodig. Ze liepen naar de rivier en lieten zich in ee
Onderwerp
Liefde
Titel
Het meisje de jongen de rivier
Auteur
Paul Verrept
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Afijn, 2004
[28] p. : ill.
ISBN
90-5933-048-X

Besprekingen

Als je Paul van Ostaijen als inspiratiebron voor een kinderboek wil gebruiken dienen er zich direct een aantal mogelijkheden aan: het visserke-vis staat vanzelfsprekend klaar en de bloem ploem ploem danst al vanzelf ritmisch over de bladzijden ('Marc groet 's morgens de dingen'). En de Sjimpansee die niet meedoet ('Berceuse presque nègre') zorgt met zijn wat rudimentaire vormelijke eenvoud op z'n minst voor een leuk rijmelarijtje dat in elk eerste verzenboek kan passen. De speelse beweeglijkheid van Van Ostaijens verzen alleen al, biedt ruim perspectief voor interessante visuele interpretaties. Paul Verrept heeft in 1996 bij Clavis drie Van Ostaijen-boekjes uitgegeven (Slaap, Sjimpansee en Marc) en hij is hoegenaamd niet in de bovenlaag blijven steken. Het mag bepaald indrukwekkend genoemd worden welk verhaal hij in heldere, ongecompliceerde beelden onder de speelse bovenlaag van klank en ritme vandaan schilderde.

Het meisje de jongen de rivier is ge…Lees verder
Op een avond wordt een riviervis opgegeten door een man, een vrouw en hun zoon. Dan gebeurt er iets vreemds. De zoon zinkt weg in een lange slaap. Honderd jaar later vindt een meisje, op zoek naar geluk, de zoon en vlijt zich tegen hem aan. Als ze wakker worden, lopen ze naar de rivier en laten zich meedrijven in een bootje. Ze hebben dezelfde gedachten. Ze kussen en strelen. Mensen die het bootje zien worden blij. Dagen later wordt het bootje gevonden, maar van de jongen en het meisje ontbreekt elk spoor. Groot vierkant formaat prentenboek met een wonderlijk, wat filosofisch verhaal over liefde en de ongrijpbaarheid van het leven. De tekst (linkerbladzijde) is steeds met een eigen titel afgedrukt in eenregelige zinnen. De opbouw lijkt wat op die van een gedicht. De toon is poëtisch, gevoelig en wat geheimzinnig. De illustraties, aquarellen (rechts), zijn vaak meer dan paginagroot en zijn sober, hebben heldere kleuren (veel blauw) en contouren. De vertelling roept vragen op en uiteind…Lees verder

Over Paul Verrept

Paul Verrept (Deurne, 12 maart 1963) is een Belgische schrijver van kinderboeken, illustrator en grafisch vormgever.

Biografie

Verrept studeerde eerst aan het RITSC en vervolgens aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Beide opleidingen zet hij vervroegd stop. Bij de tweede opleiding is dat omwille van zijn theaterambities. Verrept ondervindt later dat theater niet zijn medium is, maar blijft wel theateraffiches ontwerpen, en start zo zijn carrière als grafisch ontwerper.

Als ontwerper van affiches is Verrept een minimalist. Zijn belangrijkste klanten waren (en zijn): Monty, Cie. de Koe, Laika, Peter De Graef, Comp. Marius, De Helling en Kunst/Werk. In 1997 ontvangt Verrept de Agfa-prijs voor theateraffiches.

Naast grafisch ontwerper is Verrept ook sinds 1994 actief als auteur en als illustrator.

Verder werkt hij samen met uitgevers en literaire organisaties, zoals de Stichting Lezen, …Lees verder op Wikipedia