Strip Nederlands

Kruisende wegen

Kruisende wegen

In de reeks:
In 1944 heeft dan eindelijk de langverwachte landing van de geallieerden plaatsgevonden! Zes jaar eerder is de jonge Amerikaan Gavin in Normandië verliefd geworden op Joanne, maar in het dorp waar ze elkaar hebben ontmoet, krijgt hij te horen dat ze zich bij het verzet heeft aangesloten en vindt hij alleen nog haar graf. Samen met Omaha Beach vormt dit deel een tweeluik dat afzonderlijk van de eer
Titel
Kruisende wegen
Auteur
Philippe Jarbinet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Destins croisés
Editie
1
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Casterman, 2012
48 p. : ill.
ISBN
9789030366478 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Dit is het tweede deel van een tweeluik dat begon met Omaha Beach, waarin Philippe Jarbinet de oorlogservaringen van enkele personages volgt, zoals hij eerder al deed in Waar de mannen vallen/Morgen zullen wij er niet meer zijn. Met dat andere dubbelalbum in wat nu een 'Airborne 44'-reeks is, is er hier aan het einde ook een link.
Omaha Beach begon in 1938, wanneer de Amerikaanse tiener Gavin met zijn ouders op vakantie is aan de Normandische stranden, waar zijn Franse moeder vandaan komt. Hij beleeft er een idyllische zomer, niet het minst door zijn relatie met de wat oudere en ondernemende Joanne. Het afscheid is zwaar, maar dat is niets in vergelijking met Gavins terugkeer, zes jaar later, als soldaat op de stranden, die een slagveld zijn geworden. Terwijl zijn geliefde Joanne, met wie hij al die jaren in contact is gebleven, in het verzet terechtkomt, beleeft hij de hel op aarde.
In Kruisende wegen gaat die nachtmerrie gewoon verder, zeker na…Lees verder
In dit laatste deel van dit vierluik komt een gedeelte van de verhaallijn uit het derde deel van dit spannende en gedetailleerde stripverhaal weer terug. Een Franse vrouw, betrokken bij het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, gaat op zoek naar de Amerikaanse soldaat die door een dramatische vergissing haar ouders doodschiet. Ze helpt in verschillende ziekenhuizen als verpleegster. Zo komt ze hem ook uiteindelijk weer tegen en kan ze hem het geld en kruis dat hij achterliet om de begrafenis te betalen teruggeven. Ook blijft ze contact houden met de soldaat Gavin, een Amerikaanse jongen die ze al voor de oorlog in Frankrijk ontmoette en die tijdens de oorlog een been verloren heeft. Een goed getekend verhaal met een sterk scenario en inkleuring die de sfeer goed neerzet.