De rijke aristocraat Philippe raakt verlamd na een ongeluk tijdens het paragliden. Hij moet op zoek naar iemand om hem te helpen in huis. Hij neemt Abdel in dienst, een jongen uit de banlieues van Parijs. Ondanks hun totaal verschillende achtergrond ontstaat er een bijzondere vriendschap.
Onderwerp
Verlamming, Rouwproces, Dood
Titel
Onaantastbaar
Auteur
Philippe Pozzo Di Borgo
Vertaler
Marianne Gaasbeek Marianne Gossije
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le second souffle
Editie
5
Uitgever
Breda: World Editions, 2013
352 p. ; 15 cm
Aantekening
Zakformaat Verfilmd als Intouchables Uitgegeven in samenwerking met De Geus
ISBN
9789462370104 (hardback)

Besprekingen

Het grotendeels autobiografische verhaal van een na een ongeluk verlamde rijke Fransman en zijn uit de Parijse banlieues afkomstige helper. Na een voorwoord over de ontstaansgeschiedenis van boek en film en een bedankje aan alle betrokkenen beschrijft de auteur in boek I de tijd voor en na zijn verlamming en in boek II zijn belevenissen met zijn hulp en maatje Abdel. De auteur probeert zich zijn kinderjaren en gelukkige tijd met zijn eerste vrouw te herinneren. Zijn vrouw zou, hoe ziek ze zelf ook was, hem weer uit zijn passiviteit trekken na zijn ongeluk en hem weer op het rechte spoor zetten. In boek II zien we hoe de auteur dankzij de avonturen, beleefd met Abdel, zijn gevoel voor humor terugkrijgt en hij weer een nieuw leven kan beginnen ondanks zijn verlamming. Achter het boek schuilt een ware geschiedenis die op details veranderd is, maar in grote lijnen klopt. De worsteling van de schrijver, zijn ervaringen en het terugvinden van levensvreugde zullen geen enkele lezer onberoerd…Lees verder

Over Philippe Pozzo Di Borgo

Philippe Pozzo di Borgo (14 februari 1951) is een telg van de Corsicaanse familie Pozzo di Borgo. Hij maakte fortuin als hoofd van het champagnehuis Pommery. In 1993 raakte Pozzo Di Borgo verlamd na een parapente-ongeluk. Hij schreef daarna het boek Le Second Souffle over zijn tijd met zijn hulp Abdel Sellou, dat later verfilmd werd onder de titel Intouchables.

Lees verder op Wikipedia