Boek Nederlands

De sneeuwman

Raymond Briggs (auteur)

De sneeuwman

Raymond Briggs (auteur)
  • Vanaf 3-5 jaar
Een jongetje maakt een sneeuwman waarmee hij 's nachts in een droom allerlei avonturen beleeft. Tekstloos prentenboek met pastelkleurige potloodtekeningen van wisselend formaat. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Sneeuwmannen Winter
Titel
De sneeuwman
Auteur
Raymond Briggs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The snowman
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2014
[32] p. : ill.
Aantekening
Een IBBY silent book
ISBN
9789054448327 (hardback)

Besprekingen

Dit klassieke prentenboek/stripverhaal, eerst verschenen in 1978 en nog bekender geworden na de (animatie)verfilming in 1982, werd al in allerlei formaten uitgegeven. Deze nieuwe uitgave komt in handformaat met stevige, kartonnen pagina's -- een ideaal formaat voor de achterbankkinderen. Sommige plaatjes worden in dit formaat wel heel klein, bv. op pagina's met sequensen van maar liefst twaalf plaatjes. Die snelle opeenvolging is nochtans een essentieel aspect van dit woordenloze prentenboek, de auteur bereikt er een visuele narrativiteit mee die tekst overbodig maakt. Overigens betreft het hier een heruitgave van het originele boek, dus zonder de vele toevoegingen (bv. de vlucht naar het hoge noorden en het feest met de sneeuwmannen en de kerstman) van de film en het boek-bij-de-film, en ook zonder de tekst die later aan de prenten werd toegevoegd. Deze originele versie is veel kernachtiger. Ze is minder dubbelzinnig en maakt duidelijk dat het nachtelijk avontuur van de jongen met de…Lees verder
Een jongetje maakt een grote sneeuwman waarmee hij 's nachts in zijn droom allerlei avonturen beleeft. 's Morgens vindt hij alleen nog maar hoopjes sneeuw met hoed, sjaal en enkele kooltjes. Tekstloos prentenboek in pastelkleurige potloodtekeningen van verschillend formaat. Al naar gelang de tijdsduur van de uitgebeelde handeling meer, vaak vele tekeningen per bladzijde wanneer de handelingen/gebeurtenissen elkaar snel opvolgen; eenmaal één tekening op één blad en twee keer een illustratie die over twee bladzijden doorloopt. Groot formaat, stevig gebonden, esthetisch prentenboek, waarin veel te zien is voor kleuters en jonge kinderen. In eerste instantie met begeleiding, later zelfstandig. Eerst de -bekende- wereld van het jongetje, later de -onbekende- van de sneeuwman (blikverruiming) om tenslotte na de fantasie/droom terug te keren naar de werkelijkheid. Vanaf ca. 4 jaar.