Boek
Nederlands

Herinneringen aan mijn onzichtbaarheid

Rebecca Solnit (auteur), Lette Vos (vertaler)

'Verrukkelijk zijn de passages over haar volwassen worden in het San Francisco van de jaren tachtig.' ***** NRC Handelsblad

Hoe een van de toonaangevende denkers van nu haar stem vond

Rebecca Solnit is uitgegroeid tot een van de invloedrijkste denkers en essayisten van deze tijd. Haar vele essays en artikelen op het gebied van feminisme, kunst, milieu en politiek zijn van

Titel
Herinneringen aan mijn onzichtbaarheid
Auteur
Rebecca Solnit
Vertaler
Lette Vos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Recollections of my nonexistence
Uitgever
Amsterdam: Podium, © 2022
286 p.
ISBN
9789463811194 (paperback)

Besprekingen

Een levensloop in ongevaarlijke lijnen

In haar memoires geeft feministe Rebecca Solnit (60) een inkijkje in de achtergrond van haar interesse in wandelen, landschapskunst, de ruimte die mannen innemen (mansplaining!) en gendergerelateerd geweld.

Een loodgieter stond me onlangs omstandig uit te leggen dat de leiding onder de douche waarschijnlijk verstopt was met haren en dat hij met z'n rioolontstopper ging proberen om de verstopping te verhelpen. Misschien was het ongeduld in mijn ogen af te lezen, want hij besloot zijn verhandeling met de opmerking: "Mansplaining". "Precies", zei ik lachend. Beter bewijs van de volledige inburgering van een feministisch begrip is er niet.

"Van alles wat ik ooit heb gedaan, heeft dat waarschijnlijk de grootste impact gehad, dat essay dat ik in één ochtendje schreef", schrijft de Amerikaanse Rebecca Solnit in haar memoires. Het begrip 'mansplaining' is overigens niet afkomstig van Solnit, maar van een van de anonieme commentatoren onder haar befaamde essay Mannen leggen me altijd alles uit (2014), haar doorbraak bij het grote publiek.

In Herinneringen aan mijn onzichtbaarheid blikt ze terug op de ervaringen die haar als schrijver hebben gevormd of 'hoe ik mijn e…Lees verder

REBECCA SOLNIT Herinneringen aan mijn onzicht­ baarheid

Haar befaamde essay ‘Mannen leggen me altijd alles uit’ betekende Rebecca Solnits doorbraak bij het grote publiek. In haar nieuwe boek ‘Herinneringen aan mijn onzichtbaarheid’ blikt ze terug op de ervaringen die haar als schrijver hebben gevormd. Ze schetst haar levensloop in grove, ongevaarlijke lijnen, zelden is ze specifiek of echt persoonlijk. En passant schrijft ze: ‘Ik ben geboren uit een slachtoffer en haar dader’ – geen geringe uitspraak – om zich vervolgens te verliezen in een verhandeling over Blauwbaard. Ze tikt haar persoonlijke geschiedenis aan, maar gaat er niet dieper op in. Memoires schrijven lijkt voor Solnit, essayist met voorrang, een wat onwennige exercitie. Pas halverwege haar herinneringen komt ze eindelijk op stoom. Als ze als student over kunst begint te schrijven, is het alsof haar geest zich opent. Dat komt haar stijl ten goede. Ze voelt zich duidelijk meer op haar gemak als ze haar blik naar buiten rich…Lees verder

Spiegeltje aan de wand

Rebecca Solnit houdt in haar memoires de lezer een nietsverhullende spiegel voor. Alleen vergeet ze soms kritisch naar zichzelf te kijken.

1981, San Francisco. Rebecca Solnit is negentien en gaat voor het eerst alleen wonen. Voor amper tweehonderd dollar kan ze een groot appartement huren in een zwarte buurt van San Francisco. Ze zal er vijfentwintig jaar blijven.

In Herinneringen aan mijn onzichtbaarheid vertelt ze over haar eerste jaren in de grootstad, de jaren die haar overgang tussen adolescentie en volwassenheid markeren. Makkelijk waren die niet. Al snel begrijp je dat ze niet zozeer zelfstandig wilde leven, maar eerder moest ontsnappen aan een gezin waar huiselijk geweld en seksueel misbruik schering en inslag waren. Hoewel Solnit mild over haar moeder probeert te oordelen – het zoveelste slachtoffer van misogyne agressie – blijft dier gebrek aan mentale en financiële steun haar een doorn in haar oog. Daarnaast hebben haar ouders haar niet gewapend voor de boze buitenwereld. Wat ze wél hebben gedaan: haar angst ingeboezemd. ‘Jonge vrouwen krijgen voortdurend te horen dat ze…Lees verder

Over Rebecca Solnit

CC BY 2.5 - Foto van/door Charles Kremenak

Rebecca Solnit (Bridgeport (Verenigde Staten, 24 juni 1961) is een Amerikaanse auteur. Solnit heeft boeken en essays geschreven over een groot aantal onderwerpen als milieu, politiek en kunst. Ze is ook redacteur bij Harper's Magazine, waarvoor ze iedere twee maanden een essay schrijft.

Opleiding

Solnit werd geboren in Bridgeport (Verenigde Staten) en verhuisde in 1966 naar Novato (Californië) Op haar zeventiende verhuisde Solnit naar Parijs om te studeren. Hierna keerde ze terug naar de Verenigde Staten, waar ze studeerde aan de San Francisco State University. Ze behaalde in 1984 haar master Journalistiek aan de University of California (Berkeley).

Carrière

Solnit kreeg bekendheid door haar boek River of Shadows: Eadweard Muybridge and the Technological Wild West over de Amerikaanse fotograaf Eadweard Muybridge.

Haar in 2008 op de website T…Lees verder op Wikipedia