Boek
Nederlands

Rijmen en verzen

Roald Dahl (auteur), Quentin Blake (illustrator)
+1
Rijmen en verzen
×
Rijmen en verzen Rijmen en verzen
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Bundel met alle liedjes en gedichten uit de boeken van Roald Dahl, voorzien van nieuwe tekeningen door verschillende illustratoren. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Rijmen en verzen
Auteur
Roald Dahl
Illustrator
Quentin Blake
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Songs and verse
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2007
192 p. : ill.
ISBN
9789054445692

Besprekingen

Rijmen en verzen
"Maar deze bofferd is grijs en der dagen zat,
soms beeft zijn schrijfhand op het tafelblad.
Zit er nog een boek in mij? Tja, nou, misschien.
Heus, ik weet het niet. We zullen het wel zien."

De gelatenheid waarvan Roald Dahl (1916-1990) getuigt in dit late vers contrasteert met het enthoesiasme waarmee zijn erven en illustrator Quentin Blake zijn werk en roem blijven uitdragen. In Dahl zitten duidelijk nog vele boeken, en de nieuwe bundel Rijmen en verzen is alvast een geslaagd initiatief dat de "world's favourite children's author" alle eer aandoet. Ook Blake komt er heel waardig uit, in hoe hij de rode loper uitrolt voor een bont gezelschap aan illustratoren.
In Rijmen en verzen worden gedichten en liedjes verzameld uit de bekende kinderboeken van Roald Dahl, aangevuld met zeven langere gedichten uit zijn dichtbundels en elf nooit eerder gepubliceerde verzen. Het vijftigtal teksten werd in zeven secties ondergebracht die de bekende onderwerpen …Lees verder
Alle liedjes en gedichten uit het omvangrijke oeuvre van deze beroemde Engelse kinderboekschrijver zijn gebundeld in dit schitterend uitgegeven boek. Naast de klassiekers vind je hierin nooit eerder gepubliceerd werk en verzen die speciaal voor deze uitgave vernuftig werden vertaald in een heerlijk klinkend Nederlands. Het boek is verdeeld in zeven thema’s: Dingen om naar te kijken en dingen om te doen/Goed gedrag/Vreemde wezens/Giftige drankjes/Wie hebben we daar?/En dan nu allemaal!/Nog een paar verrassingen. De vaste Dahl-illustrator Quentin Blake treedt op als presentator en leidt alle hoofdstukken in met een herkenbaar zwierige tekening. Ook de coverillustratie is van zijn hand. Verder zijn de rijmen en verzen kleurrijk geïnterpreteerd door een internationale schare getalenteerde illustratoren. Voor de Dahl-ontdekker of verstokte fan, om voor te lezen of zelf te ontdekken, voor de schoolbibliotheek of om thuis zelf vaak uit de boekenkast te halen. Vanaf ca. 9 jaar.

Rijmen en verzen

Deze bundel is een verzameling van de talloze liedjes en gedichten die Roald Dahl in zijn boeken stopte. Bijvoorbeeld Willy Wonka’s lied over de 'Oempa-Loempa’s' uit 'Sjakie en de chocoladefabriek', 'Krokodillengedicht' uit 'De reuzenkrokodil', of 'Het lied van de hertogin' uit 'De giraffe, de peli en ik'. Daarnaast bevat het boek ook ongepubliceerd werk, zoals 'Een ballade tegen scheidsrechters', geschreven door een duidelijk gefrustreerde Dahl toen hij nog op school zat. De verzen zijn gerangschikt op thema’s als 'Goed gedrag', 'Vreemde wezens', of 'Giftige drankjes'.

Het is vooral een eerbetoon aan de grootste kinderauteur. Vooreerst van zijn vaste illustrator Quentin Blake, die als presentator het boek heeft samengesteld, illustratoren uitgenodigd, het voorwoord geschreven, de cover en elk hoofdstuk heeft geïllustreerd. Daarnaast van 25 andere illustratoren, gevestigde namen maar ook beginnende tekenaars, die het boek een enorme verscheidenheid aan interpretaties gev…Lees verder

Over Roald Dahl

Roald Dahl (Llandaff, Zuid-Wales, 13 september 1916 – Oxford, 23 november 1990) was een Brits schrijver.

Hij schreef boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Zijn schrijfstijl was bijzonder: de verhalen voor volwassenen zijn vaak bizar en die voor kinderen grappig, vreemd, onvoorspelbaar, griezelig en af en toe enigszins sadistisch. Zijn kinderboeken werden van tekeningen voorzien door Quentin Blake. Ze werden in Nederland zowel door de Griffeljury als door de Kinderjury verschillende malen bekroond. Zijn verhalen voor volwassenen waren over het algemeen kort en vertoonden vaak een verrassende wending aan het eind. De boeken Boy en Solo zijn autobiografisch.

Biografie

Jeugd

Roald Dahl werd in 1916 in Llandaff, Cardiff (Wales) geboren als kind van Noorse ouders, Harald Dahl en Sofie Magdalene Dahl-Hesselberg. Roald werd vernoemd naar de poolreiziger Roald Amundsen, een nat…Lees verder op Wikipedia