Boek
Nederlands

De bètacanon : wat iedereen moet weten van de natuurwetenschappen

Robbert Dijkgraaf (redacteur), Louise O. Fresco (redacteur), Tjerk Gualthérie van Weezel (redacteur)
Bundel met 50 kernbegrippen uit de natuurwetenschap.
Titel
De bètacanon : wat iedereen moet weten van de natuurwetenschappen / red. Robbert Dijkgraaf, Louise Fresco, Tjerk Gualthérie van Weezel ... [et al.]
Redacteur
Robbert Dijkgraaf Louise O. Fresco Tjerk Gualthérie van Weezel
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2008
228 p. : ill.
ISBN
9789029080552

Besprekingen

Dit boek zou huis aan huis bezorgd moeten worden. Of op zijn minst in veelvoud in elke school moeten staan en in elke bibliotheek. Het idee onstond als reactie op de historische canon van de commissie-Van Oostrom, waar zo opvallend weinig exacte wetenschap in stond. Onder leiding van Robbert Dijkgraaf selecteerde een commissie vijftig kernbegrippen uit de natuurwetenschap. Vijftig jonge natuurwetenschappers schreven vervolgens een korte samenvatting van wat iedereen over het betreffende thema zou moeten weten. Die stukken verschenen in de kennis-bijlage van de Volkskrant, en zijn nu hier gebundeld en aangevuld met korte literatuurverwijzingen. Zeer leesbaar, fraai uitgevoerd, uitvoerig geïllustreerd met kleur- en zwart-witfoto's, uitnodigend en stimulerend. Met index en biografische gegevens. Zie ook de website www.betacanon.nu.

Over Robbert Dijkgraaf

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Cmichel67

Robertus Henricus (Robbert) Dijkgraaf (Ridderkerk, 24 januari 1960) is een universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn vakgebied is de theoretische natuurkunde. Hij is sinds 2012 directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton.

Biografie

Dijkgraaf studeerde, na zijn middelbareschooltijd op het Erasmiaans Gymnasium, van 1978 tot 1982 natuurkunde aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Na cum laude zijn kandidaatsexamen behaald te hebben, brak hij zijn studie af omdat deze hem niet voldoende uitdaagde. Na een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie hervatte hij zijn studie natuurkunde, die hij in 1986 cum laude afrondde met het behalen van zijn doctoraalexamen. Reeds in 1989 promoveerde hij, wederom cum laude, bij de latere Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft op het proefschrift A Geometrical Approach to Two Dimensional Conformal Field Theory.

Van 1989-1992 deed Dijkgraaf onderzoek aan de…Lees verder op Wikipedia