Boek
Nederlands

Zevenduizend eiken

Sara Baume (auteur), Lette Vos (vertaler)
Titel
Zevenduizend eiken
Auteur
Sara Baume
Vertaler
Lette Vos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A line made by walking
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2018
287 p.
ISBN
9789021404844 (paperback)

Besprekingen

Kijken als remedie

De tweede roman van Sara Baume, Zevenduizend eiken, is een filosofische vertelling over aandacht, kunst en natuur.

Mensen die kampen met depressie zijn niet altijd de scherpste observatoren. Door hun ziekte ziet de wereld er grijs uit, mat, lijkt hij ver weg. De Ierse schrijfster Sara Baume voert in haar tweede roman een vijfentwintigjarige vrouw op, Frankie, die zo depressief is dat ze zich van de ene naar de andere lig- of hangplek sleept. Kijken doet ze wel. Veel van wat ze ziet, is sombermakend en toch is de observatie de reddingsboei die haar in de wereld houdt.

Alles begint op een avond in haar flat van bezemkastformaat in Dublin. Frankie ligt op het tapijt. Opstaan lukt niet meer, de tranen blijven komen. In samenspraak met haar moeder mag ze in het lege huis van haar oma verblijven, die enkele jaren eerder overleed. Frankie mist haar oma, eert haar door de oude dienbladen te bezigen, de schoenlepel, een artefact uit een eerder tijdperk.

Nogal Russisch

Zevenduizend eiken is geen nostalgietrip, wel blikt Frankie terug. De toon is niet mijmerend. Je zou Baumes vertelst…Lees verder

De 25-jarige Ierse kunststudente Frankie lijdt aan een depressie. Ze is haar werk in een kunstgalerie in Dublin ontvlucht en woont zolang in de vervallen bungalow van haar overleden oma op het platteland en probeert hier haar leven weer op de rails te krijgen. Maar ze stort volkomen in: ze eet niet meer, verbreekt alle contact met familie en vrienden en huilt voortdurend. Toch begint ze ook met een speciaal project: het fotograferen van dode dieren die ze buiten tijdens haar eenzame wandelingen tegenkomt. Het geeft haar houvast en inzicht in de cyclus van leven en dood. Ook test ze geregeld haar kennis van kunst aan de hand van objecten van verschillende kunstenaars, deze zijn in de tekst van dit boek opgenomen. Een niet makkelijk te lezen, in mooi proza geschreven boek over kunst en verdriet. Het gevoel van wanhoop en eenzaamheid van de hoofdpersoon om haar plaats in de wereld te vinden is sterk aanwezig en heel herkenbaar. Tweede roman van de Ierse auteur (1984), haar debuut ‘Stomme…Lees verder

'Iedereen', een verdacht concept

Sara Baume schrijft een boek over rouw die tegen wil en dank ervaren wordt.

Het kunstwerk 'Zevenduizend eiken', door Joseph Beuys in 1982 gepresenteerd, kent geen definitieve vorm. Aanvankelijk bestond het uit een massief blok van zevenduizend basalten zuilen. En potentieel evenveel bomen. Elke eik die in de jaren erna in en om kunststad Kassel geplant werd, kreeg een van de zuilen mee.

Zo werd het oorspronkelijke basalten sculptuur steeds kleiner, terwijl het gehele project groeide. Een positief en sociaal kunstwerk, aldus Beuys, dat decennia later nog steeds continu van vorm verandert. De eiken groeien, worden ziek, er rijden auto's tegenaan, ze zaaien zichzelf uit.

Al deze dingen heb ik niet geleerd uit Sara Baumes roman 'Zevenduizend eiken', maar wel dankzij het boek. Hoofdpersoon Frankie, 25 jaar oud, is opgeleid tot beeldend kunstenaar maar leeft van het witten van museummuren. Dwangmatig overhoort ze zichzelf over kunst. Bij alles wat ze ziet en ervaart, de hele dag door. Het waait - kunst over wind. Er is kunst over opstaan, over verd…Lees verder

Over Sara Baume

Sara Baume (geboren 1984) is een Ierse romanschrijver.

Sara Baume heeft een Engelse vader en een Ierse moeder. Terwijl haar ouders in een caravan rondreisden, werd Sara Baume geboren "op weg naar Wigan Pier ". Toen ze vier was, verhuisden ze naar County Cork, Ierland. Sara Baume studeerde beeldende kunst aan Dun Laoghaire College of Art and Design en creatief schrijven aan Trinity College, Dublin, waar ze haar Master in Filosofie ontving. Ze heeft een Literary Fellowship ontvangen van de Lannan Foundation in Santa Fe, New Mexico.

In 2015 nam ze deel aan de Fall Residency van het International Writing Program aan de University of Iowa, in Iowa City, IA.

In Baume's romans Stommelen stampen slaan uit 2015 en Zevenduizend eiken uit 2017 speelt de band tussen mens en dier een belangrijke rol. Stommelen stampen slaan gaat over een zonderlinge man wiens leven een nieuwe wending krijgt wanneer hij een hond adopteert. Zevenduizend EikenLees verder op Wikipedia