Boek
Nederlands
Max Rohde heeft met zijn vrouw de zorg voor een pleegkind als een onbekende op diens sterfbed hem op het hart drukt niets illegaals te doen. Dan wordt zijn pleegdochter ontvoerd.
Titel
Het Joshuaprofiel
Auteur
Sebastian Fitzek
Vertaler
Lucienne Pruijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Das Joshua-Profil
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, 2016
382 p.
ISBN
9789044349870 (paperback)

Besprekingen

Voorspelpolitie

Het Joshuaprofiel van de Duitse succesauteur Sebastian Fitzek telt 83 hoofdstukken van wisselende lengte en élk hoofdstuk eindigt op een cliffhanger. Toch laat het verhaal zich in één zin samenvatten: een man gaat op zoek naar zijn ontvoerde dochter. 

Die man, Max Rhode, is een schrijver die ooit succesvol debuteerde met de horrorthriller De bloedschool. Daarin leert een vader zijn twee zonen wat niemand hen leert: hoe te doden. Maar het succes is Max ontvallen en nu heeft hij vooral zijn handen vol met zijn geadopteerde dochter Jola en zijn vrouw Kim. Tot Jola, vroegwijs en lekker rebels, verdwijnt. Bovendien heeft Max een foute broer die in de gevangenis zit wegens pedofilie. Wanneer die verschijnt, dreigt het koppel het hoederecht te verliezen.

In zijn boeiende nawoord gaat Fitzek in op hoe het was om over een psychopathische pedofiel te schrijven en hoe hij wel tegen de doodstraf is, maar er wellicht anders over zou denken als zijn kinderen in handen van een verkrachter zouden vallen. Hij heeft het ook over 'predictive policing'. Stel je voor dat er een computerprogramma zou bestaan die aan de hand van zoekopdrachten zou kunnen voorspellen of je psychopathische neigingen …Lees verder

Schrijver Max Rhode heeft nog nooit iets fouts gedaan, maar voor zijn boeken is geen gruwel hem te veel. Zijn onderzoeksprofielen op internet naar wrede praktijken maken van hem een nietsvermoedend doelwit, als een firma een programma wil demonstreren dat misdadigers nog voor de misdaad opspoort. Als Max echter braaf blijft, doet de organisatie er alles aan om hun gelijk te bewijzen en daarbij gaan ze over lijken. Max raakt verstrikt in een helse wereld. Spannend verhaal waarin pas laat duidelijk wordt wie goed en wie fout is en hoe het verhaal opgebouwd is. Hierdoor wordt de thrillerliefhebber steeds bewust op het verkeerde been gezet, wat het volgen in het begin niet makkelijk maakt. Het verhaal staat bol van acties, intriges en onverwachte wendingen. Mede door het toegankelijke taalgebruik, de sympathieke hoofdpersonen en de vele dialogen raast het verhaal voort, waardoor je aan het boek gekluisterd blijft. Juist ook door de actualiteit (‘iedereen is altijd volgbaar’) krijgt het ve…Lees verder

Over Sebastian Fitzek

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Jonas Rogowski

Sebastian Fitzek (Berlijn, 13 oktober 1971) is een Duitse schrijver en journalist. Zijn eerste boek (De therapie) was in 2006 een bestseller in Duitsland en verdreef De Da Vinci Code van de eerste positie.

Bibliografie

Daarnaast heeft hij een bijdrage geleverd aan de volgende verhalenbundels:

  • Tierische helden, 2008
  • Mord am Hellweg IV, 2008
  • Tödliche Gaben, 2009
  • P.S. Ich Töte Dich, 2010 (Het titelverhaal is geschreven en de overige verhalen zijn geselecteerd door Sebastian Fitzek)
  • Weißer Schnee, rotes Blut, 2010
Lees verder op Wikipedia