Een psychiater wordt tijdens een vlucht van Buenos Aires naar Berlijn gedwongen een voormalige patiënte van hem zodanig psychisch te beïnvloeden dat zij het vliegtuig zal laten neerstorten.
Titel
Stoel 7A
Auteur
Sebastian Fitzek
Vertaler
Lucienne Pruijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Flugangst 7A
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, © 2019
380 p.
ISBN
9789044354485 (paperback)

Besprekingen

Stoel 7A

Eerste zin ‘Wanneer kunnen we de dader ondervragen?’

Mats Krüger is een psychiater met vliegangst. Nadat hij jarenlang niets van haar gehoord heeft, zoekt zijn hoogzwangere en met hiv besmette dochter Nele contact met hem. Probleem: om haar bij te staan moet hij wel de langeafstandsvlucht Buenos Aires-Berlijn nemen. Bevend doet hij dat – hij bedwingt zijn angsten onder meer door alle plaatsen te reserveren die statistisch het meeste kans bieden dat je er een crash zou overleven. Maar op het vliegtuig krijgt hij een telefoontje dat al zijn angsten in één keer waarmaakt. Zijn dochter is op weg naar de materniteit ontvoerd door een maniak en die eist dat Krüger een medepassagier, een voormalige patiënte die hij ooit van haar gewelddadige fantasieën afhielp, ‘reactiveert’: als hij erin slaagt om haar het vliegtuig te laten neerstorten, blijven zijn dochter en kleinkind leven.

Sebastian Fitzek is een lepe schrijver. Hij voert je ver genoeg in het verhaal mee voor hij al zijn duive…Lees verder

Psychiater Mats Krüger leeft sinds vier jaar in Buenos Aires. Ondanks zijn vliegangst vliegt hij naar Berlijn om zijn zwangere dochter Nele te helpen bij de naderende geboorte. Kort na de start ontvangt Mats een anonieme oproep: hij moet het vliegtuig en de passagiers die aan boord zijn laten crashen. Wanneer Mats het plan niet uitvoert, zal zijn dochter sterven. Aan boord van het vliegtuig bevindt zich een voormalige patiënte van Mats, een stewardess die hij ooit van gewelddadige fantasieën heeft bevrijd. Mats wordt nu gedwongen haar doodswens opnieuw bij haar naar boven te halen en haar psychisch zo te beïnvloeden dat zij het vliegtuig laat neerstorten. Een spannende psychothriller, met korte hoofdstukken. Een aaneenschakeling van geweld en angsten, daarom niet zo geschikt voor gevoelige lezers. De auteur (1971) verweeft een breed scala aan onderwerpen in het verhaal, waaronder dierenmishandeling en aids. Ook bevat het veel informatie over vliegangst. Fitzek is een belangrijke Duits…Lees verder

Over Sebastian Fitzek

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Jonas Rogowski

Sebastian Fitzek (Berlijn, 13 oktober 1971) is een Duitse schrijver en journalist. Zijn eerste boek (De therapie) was in 2006 een bestseller in Duitsland en verdreef De Da Vinci Code van de eerste positie.

Bibliografie

Daarnaast heeft hij een bijdrage geleverd aan de volgende verhalenbundels:

  • Tierische helden, 2008
  • Mord am Hellweg IV, 2008
  • Tödliche Gaben, 2009
  • P.S. Ich Töte Dich, 2010 (Het titelverhaal is geschreven en de overige verhalen zijn geselecteerd door Sebastian Fitzek)
  • Weißer Schnee, rotes Blut, 2010
Lees verder op Wikipedia