Boek
Nederlands

Noord : roman

Sien Volders (auteur)

Noord : roman

Genre:

Besprekingen

Constante roes in het koude Canada

Roman. Sien Volders situeert haar debuut Noord in een Canadees goudzoekersstadje. Hoofdfiguur Sarah probeert met zichzelf in het reine te komen in deze precieus opgebouwde roman.

Grossieren met wervende blurbs van BV's op de kaft van je debuut: het is tegenwoordig een heuse competitie. En Sien Volders (°1983) - echtgenote van wetenschappelijk tv-verschijnsel Lieven Scheire - spant daarbij onmiskenbaar de kroon. Vooruitijlende lof en lauweren van Guy Mortier, Herman Brusselmans, Peter Verhelst en Lieve Blancquaert moeten Noord opstuwen in de vaart der volkeren. De schrijfster zelve verwelkomt ons op de achterflap met een schalkse glimlach om de brede mondhoeken.

Voor Noord blijft antropologe Volders bepaald niet onder de Vlaamse kerktoren pleisteren. Ze dropt haar hoofdpersonage in het desolate, maar van natuurschoon vergeven Noord-Canada, Dat heeft een autobiografische achtergrond. Volders zelf is al geruime tijd aangetrokken tot dit no man's land en verbleef er regelmatig, gelokt door het einde van de wereld.

"Hoe dichter je bij de poolcirkel komt, hoe meer diepmenselijke donkerte er in de bewoners sluipt", zegt Volders in een Knack Focus…Lees verder

Aangenaam zelfverzekerde toon

Sarah is zilversmid, en net zo hard als het metaal dat ze bewerkt. Ze werkt tot haar gedachten stil zijn, vergeet haar lichamelijke behoeften en haar vrienden. Sarahs carrière gaat natuurlijk voor de wind, maar geen mens dringt tot haar door. 'Soms ben je echt fucking Alaska', roept haar beste vriendin uit.

In Noord, de debuutroman van de Vlaamse Sien Volders (1983), wordt een freudiaans conflict uitgevochten. Sarah wordt volledig beheerst door haar superego, zolang ze in Vancouver woont en aan haar werktafel zit. Tot ze in een opwelling naar het noordelijkste bewoonbare dorpje van Canada rijdt, Forty Mile. Daar komt de wildheid in haar los. Dankzij de overweldigende natuur, de bluegrassmuziek en de ruige Adam.

Volders sleept je direct de ongewone, kleurrijke wereld van haar personages in, een voormalig goudzoekersdorpje aan het begin van de jaren tachtig. Drie maanden per jaar is het er zomer, de rest van het jaar is de wereld bevroren en hangen de inwoners bezopen in de kroeg. Met de juiste details en veel kennis van zaken komt de roman tot leven. Volders heeft een aangenaam zelfverzekerde toon, ze tast niet naar woorden. Haar aandacht voor het aardse, voor de fysieke arbeid van het smeden en houthakken, is daarbij een goed tegen…Lees verder

Noord

Eerste zin. Het walsen van het zilver had een belofte moeten inhouden.

Vancouver, 1982. Zilversmid Sarah staat voor een ingrijpende keuze: ingaan op het aanbod van een juwelenmultinational en louter nog voor hen werken of haar eigen onzekere, maar vrije weg blijven gaan? Omdat ze er niet meteen uit raakt, beslist ze naar het noorden te reizen, naar Yukon, de Canadese streek die aan Alaska grenst. Forty Mile, daar wil ze naartoe, een oud goudzoekersstadje dat ooit het Parijs van het noorden was, maar nu verschrompeld is tot een gehucht waar de mensen elkaar maar op drie plaatsen ontmoeten: in de Tavern, waar ze lachen en vechten, in de wachtkamer van de dokter, waar ze hopen en vloeken, en in de winkel van Mary, waar leven en werk heersen. In Forty Mile, zo wil de legende, worden geen kinderen verwekt.

Sarah rijdt Forty Mile binnen en stopt met haar felgroene Dodge-sportwagen voor Mary’s winkel. Iedereen heeft haar opgemerkt. Mary zelf natuurlijk, de voormalige succesvolle kunstschilderes die het pe…Lees verder

Dit debuut heeft een hoog Annie Proulx-gehalte. Niet Wyoming, maar het uiterste Noorden van Canada, de Yukon Territory, speelt een belangrijke rol. Sarah, een succesvolle zilversmid, vertrekt uit Vancouver om grip op haar leven en toekomst te krijgen. In het oude goudzoekersdorp Forty Mile ontmoet ze de onstuimige musicus Adam, tot wie ze zich meteen aangetrokken voelt. Hij leeft als het ware op de rand van een vulkaan. Sarah verblijft bij Mary, de eigenaresse van de enige kruidenierswinkel, die een bijzonder geheimzinnig verleden heeft. Ze was kunstenaar, net als Sarah, maar gaf dat op voor een hartstochtelijke liefde. Ook Sarah worstelt met de integriteit van haar kunstenaarschap. Thema’s als vriendschap en keuzes maken, de sfeervolle beschrijving van de overweldigende natuur en de excentrieke karakters van de bewoners zijn elementen die dit tot een bijzonder sterke roman maken. Voor liefhebbers van het werk van Ron Rash, Annie Proulx en Carol Shields.