Boek Nederlands

Onder een koperen hemel : gedichten

Stefan Hertmans (auteur)

Onder een koperen hemel : gedichten

Stefan Hertmans (auteur)
Stefan Hertmans is niet de eerste dichter die onbeschroomd kiest voor schoonheid in troebele tijden. Zijn gedichten zweven tussen deze twee polen – vormbewuste verleiding en scherp poëtisch bewustzijn.
Onder een koperen hemel is een meeslepende bundel waarin veel registers en toonhoogtes worden bespeeld. De gedichten ademen tegelijk tijdloosheid en actualiteit: de hemel van Giotto ha
Titel
Onder een koperen hemel : gedichten
Auteur
Stefan Hertmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
116 p.
ISBN
9789403123103 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Gered door de schoonheid

Stefan Hertmans, die met zijn recentste roman in Frankrijk net genomineerd werd voor de prestigieuze Prix Femina, doordrenkt zijn nieuwe dichtbundel Onder een koperen hemel met een besef van eindigheid.

'Ook zal de hemel boven u van koper zijn en de aarde onder u van ijzer', waarschuwt het Bijbelboek Deuteronomium aan diegenen die Gods geboden niet volgen. Het is een passage die de wereld als een kooi verbeeldt, een staalharde gevangenis zonder zicht op ontsnapping - want de hemel is gesloten. In de poëzie van Stefan Hertmans, die het Bijbelcitaat gebruikt als motto voor zijn nieuwe bundel Onder een koperen hemel, valt het uitspansel op het eerste gezicht inderdaad niet te trotseren. Net als in zijn vorige bundel, De val van vrije dagen (2010), zijn Hertmans' gedichten immers doordesemd met een besef van eindigheid. Dit is poëzie over 'dat / wat de tijd wegvreet', waarin engelenvleugels smeulen tussen de as. Vroeg in de bundel treffen we zelfs een blauwe vinvis aan, 'wit gebraden' in een teloorgaande wereld waarin 'iets mis' is met de getijden - een doemscenario waarin de opwarming van de aarde rigoureus wordt doorgedacht.

Datzelfde gedicht eindigt met het dubbelz…Lees verder