Boek Nederlands

Pettson gaat kamperen

Sven Nordqvist (auteur), Griet Van Raemdonck (vertaler)

Pettson gaat kamperen

Sven Nordqvist (auteur), Griet Van Raemdonck (vertaler)
  • Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Opa Pettson en zijn poes Findus willen gaan kamperen, maar komen niet verder dan de achtertuin. Prentvertelling met paginagrote kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Kamperen
Titel
Pettson gaat kamperen
Auteur
Sven Nordqvist
Vertaler
Griet Van Raemdonck
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Pettson Tältar
Uitgever
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2016
[26] p. : ill.
ISBN
9789059081680 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Dit is één van de latere afleveringen in de avonturen van Opa Pettson en zijn kat Findus, maar nog steeds een voltreffer. Het wordt voor de vierde maal en herzien herdrukt. De nieuwsgierige Findus vindt op zolder "een groene worst" (een tent in een zak). Natuurlijk probeert hij dat ding eerst uit voor hij Pettson om uitleg vraagt, met een tuimelpartij als gevolg. Wanneer hij begrijpt wat een tent is, wil hij meteen gaan kamperen, maar de twee worden geweldig gehinderd door de kippen die per sé mee willen op uitstap. Dan zetten ze de tent maar op in de tuin, en gaan ze vissen met Pettsons nieuwe uitvinding, een vislijn annex boog. Pettson vangt er bijna een geweldig grote snoek mee, die bij Findus voor de rest van het verhaal door het hoofd spookt.

Zoals steeds in deze reeks combineert Nordqvist kinderlijke fantasieën en angsten (Findus die bang is voor 'het monster', de snoek), met de meer tragische gevoelens van de oude Pettson, die beseft dat hij nooit grootse dingen gedaan h…Lees verder
Opa Pettson en zijn poes Findus willen kamperen. Maar omdat de kippen mee willen, komen ze niet verder dan de tuin. Aan het meer bij het huis beproeven ze de 'pijl en boog-hengel' van opa en vangen bijna een reusachtige snoek. Na de nacht in de tent te hebben geslapen, trekken ze de bergen in, d.w.z. naar de eerste helling achter het huis, om te ontbijten. Dit bescheiden gegeven is bijzonder humoristisch uitgewerkt. Opa, poes en kippen beleven het kampeeruitje heel verschillend, terwijl ook het badinerend commentaar van de buren voor komische contrasten zorgt. Het bijzondere aan de illustraties, aquarellen in vooral bruine en groene tinten, is de tekenstijl. Ze zijn warm en vriendelijk qua sfeer, soms donker als poes Findus bang is. Vloeiend daarin opgenomen is er een rijkdom aan stripachtig getekende details die als een ironisch commentaar fungeren. Hierom zullen vooral kinderen vanaf ca. 5 jaar van deze prentvertelling genieten.