Boek
Nederlands
Een 29-jarige vrouw verhuist naar New York om schrijfster te worden en geniet daar van de vriendschap met een rijke 23-jarige vrouw, totdat beiden hun ware gezicht laten zien.
Titel
Social creature
Auteur
Tara Isabella Burton
Vertaler
Lette Vos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Social creature
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2018
303 p.
ISBN
9789044539998 (paperback)

Besprekingen

De leugen verpakt als waarheid

Roman. In de debuutroman Social creature van Tara Isabella Burton feesten twee vriendinnen tot de dood erop volgt. De vraag is of de dader ermee wegkomt.

Deze dodelijke zinnetjes staan er bijna achteloos, alsof het gaat om een terloopse opmerking: 'En als Lavinia over zes maanden doodgaat, zal ze aan deze avond terugdenken, en aan de sterren en de zee. Louise zal het weten. Ze is erbij.' Wanneer je dat leest ben je enkele tientallen bladzijden gevorderd in Social ­creature, de opvallende debuutroman van Tara Isabella ­Burton, een Amerikaanse journaliste en schrijfster die theologie in Oxford studeerde.

De eerste lang uitgesponnen scène vertelt hoe Lavinia Williams, rijk en verwend en een bekend fuifbeest in de mondaine upper class van New York, Louise Wilson ontmoet, een bijna-dertiger die droomt om schrijfster te worden maar er een handvol jobs op na houdt om in de grootstad te overleven. Lavinia en Louise feesten en snuiven erop los, schuimen al de juiste party's af en maken ontelbare selfies om de wereld te laten zien hoe ze niets van hun heerlijke jonge jaren missen. Louise heeft geen geld, maar dat is niet…Lees verder

Psychologische thriller die speelt in het decadente kunstenaarsmilieu van Manhattan. Na een verbroken relatie is de 29-jarige Louise naar New York verhuisd om schrijfster te worden. Daar aangekomen houdt ze moeizaam het hoofd boven water. Dan ontmoet ze de 23-jarige Lavinia, een steenrijke Yale-studente die een jaar rust heeft genomen om ‘te leven’. Door de ontmoeting met Lavinia gaat er een wereld voor Louise open. Culturele feestjes, operabezoek en romantiek in nachtelijk New York worden haar in de schoot geworpen. Wat begint als een romantisch sprookje eindigt in een gruwelijke nachtmerrie. Zowel Lavinia als Louise tonen hun ware gezicht en de schone schijn van de New Yorkse ‘elite’ valt in scherven uiteen. Deze satirische thriller oordeelt vlijmscherp over de leegheid van social media en de glitter van het uitgaansleven in The Big Apple. De pathetische dialogen over literatuur en het seksistische gebral van arrogante kunstenaars geven deze debuutroman een robuuste buitenkant. Des …Lees verder