Boek
Nederlands

Onder mijn matras de erwt : gedichten & portretten

Ted Van Lieshout (auteur)
+1
Onder mijn matras de erwt : gedichten & portretten
×
Onder mijn matras de erwt : gedichten & portretten Onder mijn matras de erwt : gedichten & portretten

Onder mijn matras de erwt : gedichten & portretten

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
In 35, met poppenhoofden geïllustreerde, gedichten wordt het leven geschetst van een meisje dat langzaam maar zeker haar kinderjaren opruimt.
Onderwerp
Opgroeien
Titel
Onder mijn matras de erwt : gedichten & portretten
Auteur
Ted Van Lieshout
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, © 2017
89 p. : ill.
ISBN
9789025864989 (hardback)

Besprekingen

In 35 korte en lange gedichten en meer dan 200 portretten van poppen maken we kennis met de gevoelswereld van een meisje dat langzaam maar zeker haar kinderjaren opruimt. Korte anekdotes en scherpe observaties roepen een beeld op van een veilige wereld die uit elkaar gevallen is. Haar reacties hierop zijn tegelijkertijd kinderlijk als ook dapper en vroegwijs: een 'oud kind' dat begrijpt dat haar vader denkt dat de dames hem harder nodig hebben dan zijzelf. Een kind dat altijd het bord wil met het scherfje eraf, omdat het op haar lijkt in zijn onvolmaaktheid en bijzonderheid. Dat beseft en accepteert dat het hele leven onvolmaakt is, maar onder haar pantser toch kwetsbaar blijft. De gefotografeerde poppenkoppen van klei stralen dezelfde kwetsbaarheid uit en vormen samen met de tekst een bijzonder kunstzinnig geheel. Opnieuw een bijzondere poëziebundel van de veelbekroonde en veelzijdige schrijver/illustrator/kunstenaar. In een nawoord licht hij het ontstaan van de poppenportretten toe.

Onder mijn matras de erwt

Dit boek heeft een uitzonderlijk voorkomen en zal niet door iedereen in de hand genomen worden. De kaft toont een deel van een gezicht dat geverfd lijkt te zijn. Schelpen omsluiten het gezicht als haren en zwarte blinkende ogen staren in het oneindige. De durvers die het boek openslaan krijgen dertig foto’s van poppenhoofden op hen afgevuurd. Sommigen kijken je indringend aan. Rond hoofden zijn doeken gedrapeerd die je bij verschillende afbeeldingen ziet terugkomen. Ofwel leg je dit boek snel weg, ofwel raak je gefascineerd en ga je de foto’s verder bestuderen. De foto’s op een rij bekijken geeft je het idee dat ze op leeftijd zijn afgebeeld. De jongste eerst, de oudste als laatste. Verder in het boek krijg je een witte pagina met de inhoudstafel. Titels als: ‘Elf treden’, ‘Acht antwoorden’, ‘Aan tafel I’, ‘Aan tafel II’, ... doen vermoeden dat cijfers, mee in de stijl, geen onbelangrijke rol spelen. Ik blader nieuwsgierig verder.Vanaf p.18 wordt je meegenomen in…Lees verder